VISOKE KAZNI

Se odpravljate na smučišče? Pazite, da vas ne doleti kazen

Za prehitre, predrzne, objestne in tiste pod vplivom različnih substanc ...
Fotografija: Smučišča bodo verjetno nabito polna. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Smučišča bodo verjetno nabito polna. FOTO: Roman Šipić, Delo

LJUBLJANA – V času šolskih počitnic – za nekatere od 16. do 23. februarja, za druge zadnji teden v februarju – bo na slovenskih smučišč bržkone večja gneča kot sicer. Kot nam je povedal Bojan Kos iz PU Kranj, bo na Gorenjskem v tem času povečan policijski nadzor: »Predvideni so poostreni nadzori v času največjih zgostitev smučarjev. Nadziralo se bo tudi področje voženj v naravnem okolju – motorne smuči in druga motorna vozila.«

Zakon o varnosti na smučišču sicer veleva smučarjem, smučarkam, deskarjem upoštevanje Fisovih pravil, ravnanje v skladu z navodili o redu in varnosti na smučišču ter ravnanje v skladu v označbami na smučišču.


Vozite prehitro? Lahko vas kaznujejo

V primeru kršenja zakona vas lahko nadzornik kaznuje z globo od 400 do 800 evrov (če gre za ogrožanje ali škodovanje, če smučar ne smuča tako, da se lahko pravočasno ustavi, če nima prilagojene hitrosti itd.).

Pri PU Kranj, ki s policisti opravlja nadzor na gorenjskih smučiščih, so znova opozorili: »Smučajte in deskajte varno. Prilagodite hitrost ter način smučanja razmeram in zasedenosti smučišča in bodite pozorni tudi na druge. Vsakdo naj poskrbi, da bo smučanje varno in naj upošteva pravila varnega smučanja in zadrževanja na smučišču.«


Alkoholiziranim kazen med 400 in 800 evri

Na smučišču vam lahko dajo pihati. FOTO: Dejan Javornik
Na smučišču vam lahko dajo pihati. FOTO: Dejan Javornik
Hkrati velja, da smučanje ni dovoljeno pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi.

»Pri izvajanju smučanja ali drugih športnih aktivnosti in dejavnosti na smučišču velja, da je oseba pod vplivom alkohola, če ima v organizmu več kot 0,50 grama alkohola na kilogram krvi oz. več kot 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.« V primeru zgoraj navedenih kršitev vas lahko policist kaznuje z globo od 400 do 800 evrov in z odvzemom smučarske vozovnice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije