KOALICIJA

SDS se ne pusti motiti, kmalu bo poslal pogodbo vsem strankam

Zmagovalna stranka parlamentarnih volitev bo v tednu dni strankam poslala osnutek koalicijske pogodbe.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – V stranki SDS, ki je na nedavnih državnozborskih volitvah zmagala, bodo na osnovi svojega programa v tednu dni pripravili osnutek koalicijske pogodbe. Glede na navedbe prvaka SDS Janeza Janše, da nikogar ne izključuje, je pričakovati, da bodo osnutek prejele vse v DZ izvoljene stranke. Pri SDS, ki je na volitvah v začetku junija dobil 25 poslanskih mandatov, sicer o povolilnih aktivnostih molčijo. Iz izjav predstavnikov nekaterih drugih strank pa je razbrati, da so se s predstavniki SDS neformalno pogovarjali.

Iz stranke so v četrtek zvečer prek twitterja sporočili, da se je sestal strokovni svet, ki je »ocenil rezultate volitev, za katere je pripravil zmagovit program«. Obenem so napovedali, da bo na osnovi tega programa v tednu dni pripravljen tudi osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem. Da je pričakovati, da bodo osnutek prejele vse parlamentarne stranke, so za STA v SDS potrdili.

Janša se je sicer že prejšnji teden na neformalnem srečanju sestal s predsednikom republike, po katerem je v izjavi za medije tudi napovedal, da bodo vabilo z nekaterimi programskimi izhodišči prejeli vsi. Omenil je, da se je v DZ uvrstilo devet strank, da je takšna situacija posledica našega izkrivljenega proporcionalnega volilnega sistema in da narekuje pristop, pri katerem so k oblikovanju vladne koalicije povabljene vse stranke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije