Židan: Vse je odvisno od Janševe volje

Državni zbor se bo danes seznanil z odstopom Marjana Šarca, Borut Pahor posvetovanja s poslanskimi skupinami začenja v torek.
Fotografija: Židan je dejal, da bomo že danes lahko videli, ali nastaja neka nova koalicija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Židan je dejal, da bomo že danes lahko videli, ali nastaja neka nova koalicija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Predsednik državnega zbora in SD Dejan Židan je pred glasovanjem o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja poudaril, da bodo v njegovi stranki ukinitev podprli, nato pa dodal: »Bodite pozorni na današnje glasovanje. Glasovanje zna pokazati, kako nastaja neka nova politična skupina v slovenskem parlamentu, če hočete, neka nova koalicija.« Dodal je, da je predvsem od Janeza Janše in SDS odvisno, ali bomo šli Slovenci ponovno na predčasne volitve ali pa bomo dobili novo vlado.

S tem, ko je Marjan Šarec odstopil kot premier, je predal oblast v roke Janši, je še dodal Židan. Na vprašanje, ali obstaja realna možnost, da postane Janša mandatar, je prvak SD odvrnil: »To je odvisno predvsem od njegove volje.«
 
Preberite tudi:

Mislili so, da so najboljši prijatelji, »dobili pa smo drugega Janšo«



Židan je povedal tudi, da se je že srečal s predsednikom države Borutom Pahorjem. Usklajevanja poslanskih skupin s predsednikom se bodo začela v torek, ko bo Židan sklical posvet z vodji poslanskih skupin, nato pa bo Pahor začel posvetovanja. Ko se bo državni zbor namreč seznanil s Šarčevim odstopom, ima predsednik republike 30 dni časa, da predlaga državnemu zboru kandidata za novega predsednika vlade.
 
Preberite tudi:

Kdo s kom v posteljo: brez Šarca ali Janše med rjuhami ne gre



Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi državni zbor, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj deset poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja.

Če ni izglasovan nov predsednik vlade, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve.

Šarec vztraja, da je treba na volitve

Tiskovna konferenca Marjana Šarca, kjer je podal odstop kot predsednik vlade. FOTO: Leon Vidic, Delo
Tiskovna konferenca Marjana Šarca, kjer je podal odstop kot predsednik vlade. FOTO: Leon Vidic, Delo
S Pahorjem se je srečal tudi Šarec in ponovil, da so po njegovem mnenju najboljša izbira predčasne volitve. »Naj volivke in volivci povedo, kdo bo vodil državo,« je svoje stališče ponovil Šarec, ki bo od danes, ko se bo državni zbor seznanil z njegovim odstopom, kot premier opravljal le še tekoče posle. Enako bo veljalo za celotno vlado.

Šarec je odločitev o odstopu javnosti sporočil v ponedeljek in pojasnil, da z zgolj 13 poslanci in brez večinske podpore v državnem zboru ne bo mogel izpolniti pričakovanj ljudi.

Vlada bi sicer v vsakem primeru ostala brez treh ministrov. Obrambni minister Karl Erjavec je napovedal odstop po porazu v tekmi za mesto predsednika Desusa, finančni minister Andrej Bertoncelj je odstopno izjavo podal tik pred Šarčevo najavo odstopa, že pred 14 dnevi pa je Šarcu bianco odstopno izjavo predal tudi minister za zdravje Aleš Šabeder.

Mnenja strank o tem, ali so najboljša rešitev po odstopu Šarca predčasne volitve ali oblikovanje nove vlade, so različna, več bo znanega predvidoma v tem tednu, ko bodo nekatere stranke razpravo o tem opravile na svojih organih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije