Sanjske orhideje zamenjala solata

Prekmursko podjetje je več kot 80 odstotkov rož izvozilo. Upad prodaje so nadomestili s pridelavo zelenjave.
Fotografija: Ministrica Aleksandra Pivec si je ogledala hitro prilagoditev podjetja na spremembe v zdravstvu in s tem gospodarstvu.
Odpri galerijo
Ministrica Aleksandra Pivec si je ogledala hitro prilagoditev podjetja na spremembe v zdravstvu in s tem gospodarstvu.

V tem kriznem obdobju, ko se vedno bolj zavedamo pomena lokalne pridelave hrane in zadostne oskrbe s hrano v Sloveniji, so nekatera slovenska podjetja že prilagodila proizvodnjo in osnovni dejavnosti dodala proizvodnjo pridelkov, ki nam jih primanjkuje.
Usoda prekmurskih orhidej je klavrna. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Usoda prekmurskih orhidej je klavrna. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Tako v podjetju Ocean Orhids iz Dobrovnika ne pridelujejo več le orhidej. Slednjih so sicer pridelali več kot dva milijona na leto, torej za vsakega državljana Slovenije eno. Zaradi nove dejavnosti jih je konec tedna obiskala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec ter čestitala in izrekla podporo vodstvu podjetja, v katerem so začeli poskusno pridelovati zelenjavo.
 

Samooskrba


Osnovna dejavnost omenjenega podjetja je seveda vzgoja orhidej, toda v času epidemije novega koronavirusa, ko je prodaja cvetja padla za do 80 odstotkov, so se morali prilagoditi razmeram, zato so začeli dejavnost dopolnjevati s tistim, kar je v tem času zelo iskano – pridelavo zelenjave s preizkušeno tehnologijo. Njihovo poskusno pridelavo si je, kot rečeno, ogledala in pozdravila ministrica za kmetijstvo, ki je dejala, da je ta hitra prilagoditev razmeram lahko zgled drugim, kako v kriznih časih povečati samooskrbo v državi. To bo z ukrepi pospeševala tudi vlada. Ministrica je povedala, da je to uspešna praksa, ki se uveljavlja kot posledica krize, in da morajo biti naložbe v Sloveniji usmerjene predvsem na področja za večjo samooskrbo s hrano.


Pivčeva je glede administrativnih težav, ki se pojavljajo ob tovrstnih poslovnih idejah, dejala, da če gre za objekte, ki so namenjeni drugi pridelavi in jih lahko v najkrajšem času preusmerijo na pridelavo hrane, morajo prilagoditi vse postopke za njihovo postavitev. Napovedala je, da bo ministrstvo pripravilo akcijski načrt, s katerim bi pridelovalce v najkrajšem času spodbudili k čim večji pridelavi, temu bodo prilagojeni tudi črpanje evropskih sredstev in postopke, ki morajo potekati čim hitreje in brez administrativnih ovir. Z ministrom za okolje in prostor že potekajo dogovori in aktivnosti.
 

Borba za obstanek


Kot pravi Roman Ferenčak, direktor Ocean Orchids, so slovenski cvetličarji zaradi epidemije v krizi, pri njih imajo denimo skoraj 80-odstotni padec prodaje. Prihajajočega spomladanskega vrhunca sezone cvetličarji tokrat ne bodo mogli unovčiti;, veliko cvetja bo uničenega, začenja se borba za obstanek na trgu. V Ocean Orchids je prodaja orhidej občutno manjša, podobno je v manjših cvetličarnah, kjer so povsem ustavili poslovanje. V Dobrovniku so pred izbruhom epidemije izvozili okoli 40.000 orhidej na teden, zdaj so na okoli 25 odstotkih prodajne kapacitete na tedenskem nivoju, priznava direktor.


Zelo so odvisni od izvoza, saj ta predstavlja kar 80 odstotkov njihove proizvodnje; zdaj izvozijo med sedem in 10.000 orhidej na teden, začelo se je z zaprtjem italijanskega trga, zdaj pa ni prodaje niti na Madžarsko niti Hrvašo, nekaj izvozijo v Romunijo.
Zato je prav dobrodošla preusmeritev v pridelavo zelenjave, trenutno solate, pozneje pa bog si ga vedi, kajti pri mladih podjetnih ljudeh iz Ocean Orchidsa je vedno veliko pametnih idej! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije