DETEKTOR

RTV razkril, kateri kandidati so lagali v kamero

Posebna raziskovalna ekipa RTV je preverjala dejstva.
Fotografija: FOTO: RTVS, posnetek zaslona
Odpri galerijo
FOTO: RTVS, posnetek zaslona

Skupina raziskovalcev in novinarjev RTV je med televizijskim soočenjem kandidatov parlamentarnih strank na evropskih volitvah in prvim soočenjem kandidatov zunajparlamentarnih strank na TV Slovenija ob pomoči tujih in slovenskih javnih zbirk podatkov in registrov analizirala izjave kandidatov za evropske poslance.
 
Preberite še:

Tomićeva zabrusila Jelinčiču, da je bil udbovec

Povzročil paniko na RTV, v studio se ni več vrnil



Njihove odgovore so ocenili kot resnica, delna resnica, neresnica, zavajanje, izmikanje ali posploševanje. Odgovarjali so vodilni kandidati parlamentarnih strank: Irena Joveva (LMŠ), Zmago Jelinčič (SNS), Ljudmila Novak, (NSi), Romana Tomc (SDS in SLS), Tanja Fajon (SD), Violeta Tomić (Levica), Gregor Perič (SMC), Igor Šoltes (DeSUS) in Angelika Mlinar (SAB).

Davčne utaje v EU

Tanja Fajon je povedala, da povprečen državljan Slovenije zaradi davčnih utaj izgubi 2000 evrov. Ekipa Detektorja je razkrila, da to ne drži. Slovenija letno zaradi utaje davkov izgubi 2,6 milijarde evrov, kar pomeni okoli 1200 evrov na državljana. 


Tudi Angelika Mlinar je nekoliko zavajala s svojo izjavo o tem, da je bil Apple obsojen na pobudo liberalne komisarke Vestager. To naj bi bila delna resnica, saj so bile preiskave v zvezi z zadevo Apple sprožene že leta 2014, ko je bil evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia.

O migrantih in prebežnikih

Na temo migrantske krize sta se udarili Romana Tomc in Irena Joveva.Tomčeva je dejala, da je minister Cerar »pomešal stvari«, saj bi morale biti patrulje na slovenski južni meji, kjer so ljudje ogroženi. »Ilegalni migranti prehajajo neovirano, vlada je naredila absolutno premalo, ne morejo reči, da obvladujejo situacijo, če pa ljudje sporočajo, da migrante videvajo na svojih dvoriščih,« je odgovorila in dodala, da je treba na mejo poslati »veliko večjo okrepitev«.

Joveva ji je odvrnila, da vlada izvaja vse potrebne ukrepe na južni meji, kjer razmere niso izredne. Vlada je po njenih besedah pri varovanju meje uspešna, o čemer pričajo »visoke številke ujetih prebežnikov«. Izjava naj bi bila zavajanje, saj statistike neujetih migrantov ni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije