LOKALNE VOLITVE

Romski svetnik iz stranke SDS?

Volilna komisija je kandidaturo zavrnila, ker lahko romske svetnike predlagajo zgolj Romi.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent, Delo

TIŠINA – V občini Tišina za romskega svetnika kandidira Rom, ki ga je na to mesto predlagala stranka SDS, čeprav lahko romske svetnike predlagajo zgolj Romi, ne pa tudi stranke, poroča Dnevnik. A kandidat ostaja v igri za svetniško mesto, saj je upravno sodišče ugodilo njegovi pritožbi na odločitev volilne komisije, ki je njegovo kandidaturo zavrnila.

Za romskega svetnika v prekmurski občini kandidirata dva kandidata – Danijel Kovač na predlog romskih občanov in Branko Glažar na predlog stranke SDS. A se je izkazalo, da stranke kandidatov za romske svetnike sploh ne morejo predlagati. Zakonodaja namreč določa, da kandidati za romske svetnike izvirajo iz romske skupnosti, predlaga jih lahko 15 romskih volivcev ali pa katera od romskih organizacij.

Volilna komisija je sprva njegovo kandidaturo potrdila, nato pa jo naknadno razveljavila. Kandidat se je pritožil na upravno sodišče, ki je njegovi pritožbi ugodilo in Glažarja vrnilo na seznam kandidatov. Kot so pojasnili na Občini Tišina, je sodišče zavzelo stališče, da Glažar lahko kandidira, ker je občina zamudila rok za razveljavitev kandidature.

SDS molči

Poleg tega, kot pravijo v posebni občinski volilni komisiji, upravno sodišče meni, da Glažarjeva kandidatura pod okriljem SDS ni problematična, saj imajo Romi možnost izbrati med njim in drugim Romom, ki ni strankarski kandidat.

Na ministrstvu za javno upravo so potrdili, da politične stranke romskih svetnikov ne morejo kandidirati, v SDS pa na vprašanja v zvezi z Glažarjevo kandidaturo za Dnevnik niso odgovorili.

Glažar je ob tem pojasnil, da je ravnal v dobri veri in da za omejitev v zakonu ni vedel. Kot je dodal, ima dovolj podpornikov v lokalnem okolju in politične stranke niti ne bi potreboval. Sam meni tudi, da ni kriv za nastali zaplet, saj je bila za potrjevanje kandidatur pristojna občina.

Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije