NOČE V POLITIKO

Razkrivamo, koga so vabili v politiko, a je zavrnil vse po vrsti

Kar pet strank si ga je želelo, a pravi, da ga to ne zanima. 
Fotografija: Vabili so ga v svoje vrste. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Vabili so ga v svoje vrste. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Volilna kampanja je na vrhuncu, a še preden se je začela, so se stranke podale v lov na kandidate za poslance. Med tistimi, ki so si ga v svojih vrstah očitno želeli številni prvaki, je tudi nekdanji predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič, a je vsem zapored dal košarico.

Niso ga prepričali

Po odhodu iz policijskih vrst je namreč prejel ponudbe kar petih političnih strank, tako z leve kot z desne. Razkril nam je, da sta bili med temi strankami tudi dve, ki sta trenutno parlamentarni. »Nisem član nobene politične stranke in politika me nikoli ni zanimala, zato sem vsa povabila zavrnil,« nam je razkril.

»Moji cilji so drugje. Politiko prepuščam politikom in njihovim principom. V moji novi perspektivi je eden od ciljev združevati in povezovati,« je povedal in dodal, da je to diametralno nasprotje tistega, kar danes, žal,  predstavlja slovenska politika. Moti ga predvsem to, da ljudje, če hodijo na volitve, gredo zato, da glasujejo proti nečemu in ne za nekaj.

Najti bo treba rešitve

Petrovič je z nami delil svoje misli o trenutnem stanju v policiji in tem, s kakšnimi izzivi se bosta policija in politika srečali v prihodnjem mandatu. »Zame osebno je bilo v prejšnjem mandatu pomembno to, da imajo policisti posebno kolektivno pogodbo, več pravic v zakonu in da se bo letos do 30. junija izvedel prevod na višješolska delovna mesta. Pomemben dosežek za policista danes in vse prihodnje generacije,« je pojasnil in dodal, da glede na to, kar država zahteva od njih, to tudi zaslužijo.

Zoran Petrovič. FOTO: Škerl Primož
Zoran Petrovič. FOTO: Škerl Primož

Kot največji izziv za prihodnji mandat izpostavlja kadre. »Katastrofa, proti kateri drvita policija in neodgovornost menedžmenta. Nov sistem uvaja višjo šolo, kar pomeni dve leti in še najmanj dodatni dve, preden začne v povprečju samostojno izvajati naloge. Povprečna starost kadra se po moji oceni stara in presega 40 let. S tem so povezana večja tveganja za učinkovitost, bolezni in poškodbe pri delu,« je izpostavil in dodal, da bo največji izziv za tiste, ki bodo za to odgovorni v prihodnje, kako zapolniti medgeneracijske vrzeli. »Pred tem je prihajal v policijo kader star 18 do 20 let, kasneje se je ta starost dvigovala proti 30 letom in več. Kljub sklepu odbora za notranje zadeve v parlamentu leta 2014 se te stvari niso spremenile. Kot rečeno, je to odgovornost drugih, ki imajo mandat, in odgovornost do porabnikov varnostnega sistema,« je zaključil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije