KAJ SE DOGAJA?

Pretresom v Telekomu ni videti konca: odšel po manj kot dveh mesecih

Trdijo, da je odstopil iz osebnih razlogov.
Fotografija: Telekom Slovenije pretresajo menjave v samem vrhu. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Telekom Slovenije pretresajo menjave v samem vrhu. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Matjaž Merkan je odstopil s položaja predsednika uprave Telekoma Slovenije le dva meseca za tem, ko je prevzel ta položaj. Nadzorni svet največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja se je v okviru nadaljevanja druge redne seje danes seznanil z odstopno izjavo Merkana in njegov odstop sprejel.

»Merkan se je za odstop odločil izključno iz osebnih razlogov, vsakršne drugačne navedbe oz. ugibanja, ki se pojavljajo v medijih, pa zavračata tako mag. Matjaž Merkan kot družba Telekom Slovenije, d.d. Mag. Matjažu Merkanu mandat na mestu predsednika uprave Telekoma Slovenije, d.d., preneha z današnjim dnem, to je 14. novembra 2019, delovno razmerje v družbi pa z namenom primopredaje poslov v petek, 15. novembra 2019,« so sporočili iz podjetja, ki bo dobil že tretjega šefa letos, potem ko je aprila odstopil dotedanji predsednik uprave Rudolf Skobe.

Ni želel preiskovati Skobeta?

Prejšnji teden je Telekom pretresla odločitev arbitražnega sodišča v Švici, ki je ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL, ki izdaja program Planet TV, in tako Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi skupaj s stroški spora in z zamudnimi obrestmi naložilo skoraj 23 milijonov evrov plačila. Nadzorni svet je na seji pretekli teden upravo, ki jo je Merkan vodil od začetka septembra, zadolžil, da z ustreznim mednarodnim strokovnjakom preveri, ali obstajajo indici, so pri poslu z Grki pri Antenni TV tedanji odgovorni oškodovali družbo.

Sam naj bi ocenil, da mu funkcija ni pisana na kožo

Med razlogi za Merkanov odstop se v medijih omenja, da ni želel preiskovati morebitne prekoračitve pooblasti nekdanjega prvega moža Telekoma Skobeta in njegove uprave v zgodbi z Antenno TV SL in da ni naklonjen razčiščevanju za nazaj. Omenjali so se tudi njegovi spori s članico uprave Vido Žurga, njegove povezave z nekaterimi vidnimi odvetniki, ki so sodelovali v poslih, povezanih s Telekomom, in celo osebna presoja novega predsednika uprave, da mu funkcija ni pisana na kožo.

Telekom bo do imenovanja novega predsednika uprave vodil podpredsednik uprave Tomaž Seljak s polnimi pooblastili, so še sporočili iz Telekoma.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije