MANDATARSTVO

Poslanci čakajo Pahorjevo obvestilo

V drugem krogu iskanja mandatarja ga lahko predlagajo poslanske skupine ali skupina najmanj 10 poslancev. 
Fotografija: Danes naj bi Pahor sporočil, da Janša ne uživa zadostne podpore, te nima niti Šarec. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Danes naj bi Pahor sporočil, da Janša ne uživa zadostne podpore, te nima niti Šarec. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor bo danes, kot je napovedal, državni zbor (DZ) obvestil, da po junijskih volitvah v prvem krogu ne predlaga kandidata za premierja, saj nihče nima zadostne podpore. Prvak SDS Janez Janša je napovedal, da bi se to lahko zgodilo v prihodnjih tednih, tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec bo pogajanja nadaljeval, najverjetneje z Levico.

S Pahorjevo odločitvijo se bo DZ seznanil na seji predvidoma v petek, s tem pa bo začel teči drugi krog iskanja kandidata za predsednika vlade, v katerem lahko poleg predsednika republike kandidata v roku 14 dni predlagajo tudi poslanske skupine ali skupina najmanj 10 poslancev.

Nadaljujejo pogovore


Medtem se bodo nadaljevali pogovori peterice strank pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca. Šarec se bo s predsedniki SD, SMC, SAB in Desusa srečal predvidoma v torek, njihov cilj pa je, kot so v petek pojasnili v LMŠ, oblikovanje koalicije z več kot 46 poslanskimi glasovi podpore. K sodelovanju bodo najverjetneje povabili Levico, s katero se je Šarec v preteklih tednih že pogovarjal o sodelovanju, in sicer predvsem o projektnem.

V Levici so se sicer pripravljeni pogovarjati o koalicijskem sodelovanju z LMŠ. Pričakujejo, da bodo pogajanja potekala pod enakimi pogoji, kot so veljali za NSi. Vztrajajo pri svojih predvolilnih ciljih in pričakujejo, da bo plod pogajanj koalicijska pogodba, ki jim bo vsaj delno sledila. Levica, ki v petek še ni dobila vabila na pogovore, sedaj pričakuje resna pogajanja, s peterico strank pa so pripravljeni pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu.

Kdo bi še šel z Janšo?


Prav tako se mandatarstvu ni dokončno odpovedal Janez Janša. V pismu Pahorju, v katerem mu je sporočil, da še ne obstaja potrebna večina za stabilno vlado, je namreč zapisal, da obstaja možnost, da se takšna večina oblikuje v naslednjih tednih. Komunikacija s strankami je namreč po njegovih navedbah pokazala pripravljenost za preseganje razlik med programsko različnimi strankami.

V katerih programsko različnih strankah so izrazili pripravljenost za sodelovanje v njegovi vladi, Janša ni razkril, prav tako pogovorov s SDS niso potrdili v nobeni od strank z levega političnega pola. Tako je znano le, da se je nekajkrat sestal s predstavniki NSi, ki jim je tudi poslal osnutek koalicijske pogodbe, in s predstavniki SNS, s katerimi so po besedah predsednika SNS Zmaga Jelinčiča za sodelovanje v koaliciji že dlje časa dogovorjeni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije