KOPALIŠČE BO

Poljanskim termam prižgali zeleno luč

Uredba o koncesiji za rabo termalne vode za ogrevanje in potrebe kopališča v Kopačnici je najpomembnejši dokument, saj se z njim odpirajo vrata za začetek urejanja območja ob izviru termalne vode.
Fotografija: Zdravilno vodo omenja že loški urbar iz 17. stoletja. Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Zdravilno vodo omenja že loški urbar iz 17. stoletja. Foto: Primož Hieng

Kakor je že več stoletij znano, je v dolini Kopačnice nad Hotavljami termalni vrelec, ki ima številne zdravilne lastnosti. Zdravilno vodo namreč omenja že loški urbar iz 17. stoletja, v vodi pa so se pred več kot 200 leti zdravili idrijski rudarji. Bolehali so za kožnimi boleznimi, pri lajšanju zdravstvenih tegob pa jim je zelo pomagala voda, v kateri je precej žveplene soli. Konec 19. stoletja so se o termalnem vrelcu na dolgo in široko razpisale Kmetijske in rokodelske novice. Urednik Janez Bleiweis je tako rekoč v vsaki številki napisal kaj zanimivega o vodi v Kopačnici, pozneje pa so na poljanske terme kar malo pozabili vse do leta 2005, ko je Občina Gorenja vas - Poljane zvrtala kar 460 metrov globoko vrtino. Dozdajšnje ugotovitve in raziskave so pokazale, da je termalni izvir pravi turistični biser in izziv za razvoj turizma v Poljanski dolini.


Na občini po vseh ugotovitvah glede kakovosti vode niso mirovali. V letu 2011 so prvi kopalci že lahko – tudi uradno in z dovoljenjem občine – zaplavali v raziskovalnem bazenčku oziroma bajerju. Prve vrtine so pokazale, da je pretok vode 11 litrov na sekundo, kar je obetalo možnosti za razvoj. Vode je očitno dovolj za pravo zdravilišče. Temperatura na izviru je stalnih 23,4 stopinje Celzija.

Poletna osvežitev v poskusnem bazenu. Foto: Primož Hieng
Poletna osvežitev v poskusnem bazenu. Foto: Primož Hieng

Občini Gorenja vas - Poljane je uspelo kupiti celotno zemljišče kmetije pri Topličarju, poiskala pa je tudi ustreznega zasebnega partnerja za nadaljnji razvoj turizma v tem predelu Poljanske doline. Novi lastnik, savinjsko podjetje IJP, naj bi zgradil naselje, do narave prijazno obliko visokega turizma z lesenimi bivaki, s spremljajočim programom. Tako so že pred leti predstavili zasnovo projekta Toplice v dolini Kopačnice, Občina Gorenja vas - Poljane pa je sredi aprila 2014 sprejela prostorski načrt za Kopačnico. To je bil temelj za nadaljevanje investitorjevih načrtov.

Dostop do bazen in brunarice je urejen. Foto: Primož Hieng
Dostop do bazen in brunarice je urejen. Foto: Primož Hieng

Slovenska vlada je zdaj končno izdala uredbo o koncesiji za rabo termalne vode za ogrevanje in potrebe kopališča v Kopačnici. Pot do nujno potrebnega dokumenta je bila dolga. »Občina je namreč že leta 2008 oddala vlogo na ministrstvo za okolje in prostor,« pravi župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež. »Po desetih letih naših aktivnosti in potrpežljivega čakanja pa nam je le uspelo. Tudi medsebojna pogodba z investitorjem in lastnikom, podjetjem IJP z Ljubnega ob Savinji, se veže na pridobitev koncesije. Zdaj so izpolnjeni pogoji in investitor Iztok Podkrižnik lahko nadaljuje načrtovanje dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. To je za našo občino izjemnega pomena, saj bo ponudba v toplicah pomemben sestavni del celotne zgodbe, ki jo razvijamo.«


Direktorica občinske uprave Elizabeta Rakovec pojasnjuje, da je sprejeta uredba šele podlaga za podelitev koncesije: »Določa postopek podelitve koncesije, ki še ni podeljena in jo mora ministrstvo izpeljati. Po 12 letih je končno sprejeta tudi pravna podlaga za podelitev.«

Koncesija se podeljuje na podlagi javnega razpisa v skladu z zakonom o vodah. V primeru obravnavane uredbe ne gre za obstoječo, temveč za bodočo rabo vode. Rok gradnje je približno tri leta od sklenitve koncesijske pogodbe z izbranim koncesionarjem. Po pridobitvi uporabnega dovoljenja bo izbrani koncesionar leta 2021 začel izvajati poskusno črpanje termalne vode, in sicer 10.000 m3 na leto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije