SEZONA PIKNIKOV

Piknik z žarom sredi Ljubljane? Preverite, ali je dovoljeno

Na MOL poudarjajo, da je treba biti predvsem previden pri kurjenju in pospraviti za seboj.
Fotografija: Si predstavljate, da bi si pod kakšnim drevesom v parku sredi Ljubljane ali drugega slovenskega mesta kdo zakuril žar? Ni nemogoče. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Si predstavljate, da bi si pod kakšnim drevesom v parku sredi Ljubljane ali drugega slovenskega mesta kdo zakuril žar? Ni nemogoče. FOTO: Getty Images

LJUBLJANA – Kljub slabšemu vremenu so ponekod že odprli sezono piknikov. V začetku leta so peko odojka 20. maja na Kongresnem trgu v Ljubljani napovedovali v Skupini proti nasilni veganizaciji. Iz tega ni bilo nič, vseeno pa smo preverili, ali lahko posamezniki na javnih površinah pripravijo piknik, na katerem se peče na žaru.

5. člen zakona o javnih zbiranjih izključuje uporabo žara za piknik, ki ga organizira družina, prav tako izključuje uporabo pri svečanosti ob jubileju, rojstvu, za družinske praznike itd. Ti dogodki so organizirani samo za nekatere ljudi in niso dostopni vsem, zaradi česar ne moremo govoriti o javni prireditvi, pojasnjujejo na policiji. Če pa se organizira piknik, na katerega se vabijo ljudje prek sredstev javnega obveščanja ali kako drugače in se organizira z namenom druženja, dostop pa je mogoč vsakomur, se šteje kot javna prireditev in ga je treba prijaviti ali pridobiti dovoljenje na upravni enoti, odvisno od poteka prireditve.

Potrebno dovoljenje

Glede uporabe žara/peke na javni površini so pri PU Ljubljana pojasnili, da so navedene površine dane v dobro, ki jih lahko uporabljamo za zbiranje, hojo itd. Za vsako postavitev stojnice, žara, mize itd. je treba od lastnika, v tem primeru od Mestne občine Ljubljana (MOL), pridobiti dovoljenje za uporabo javne površine, kot je določeno v odloku MOL.

Če bi želeli imeti piknik z družino in prijatelji v parku Tivoli, je treba še pred dovoljenjem MOL pridobiti soglasje Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, saj gre za krajinski park.

Kazni za neprijavljeno prireditev predpisuje zakon o javnih zbiranjih, kazen za uporabo javne površine brez soglasja lastnika pa ureja odlok MOL.

Če si pripravite piknik z žarom v naravi, bodite posebej pozorni, da vam ogenj ne uide izpod nadzora. FOTO: Shutterstock
Če si pripravite piknik z žarom v naravi, bodite posebej pozorni, da vam ogenj ne uide izpod nadzora. FOTO: Shutterstock

Na MOL pojasnjujejo, da odlok o posebni rabi javnih površin ne vsebuje določbe glede piknikov, da pa 12. člen odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin prepoveduje kurjenje v gozdovih s posebnim namenom (razen na za to posebej določenih prostorih in zaradi zatiranja podlubnikov), na splošno pa to področje ureja uredba o varstvu pred požarom v naravnem okolju.

Pospravite za seboj

Ob tem dodajajo, da velja posebna previdnost pri kurjenju v naravi, ki pogosto spremlja piknike (odprt ogenj, žar …). Prav tako opozarjajo, naj po uporabi javne površine obiskovalci to za seboj pospravijo in embalažo, ki jo polno prinesejo na piknik, po zaužitju vsebine tudi odnesejo (vsaj do najbližjega koša za odpadke).

Doslej na MOL niso prejeli nobenih vprašanj ali vlog za dovoljenja glede izvedbe piknika, Javni zavod Šport Ljubljana dodaja, da nudijo v naravi urejene pikniške prostore na RIC Sava, v parku Kodeljevo (ob stadionu) in v mladinskem golfskem centru Stanežiče. Glede na povpraševanje pripravijo ponudbo za zaključene družbe z vnaprej znanimi potrebami tudi v drugih parkih v upravljanju zavoda.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije