KOALICIJA?

Petorček brez Levice gre na vse ali nič

Poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB in Desusa danes v državni zbor s kandidaturo Marjana Šarca za predsednika vlade.
Fotografija: Koalicijska preigravanja. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Koalicijska preigravanja. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB in Desusa bodo predvidoma danes v državni zbor vložili kandidaturo Marjana Šarca za predsednika vlade, ob tem pa si želijo tudi podporo Levice, s katero bi manjšinska vlada sodelovala.


Levica se še ni odločila

Člani Levice se lahko o tem sodelovanju sicer še danes do polnoči izrečejo na internem referendumu, izidi pa bodo po napovedih iz stranke na voljo najpozneje v petek.

O Šarčevi mandatarski kandidaturi bo državni zbor predvidoma odločal prihodnji teden v petek, tj. 17. avgust. S podporo Levice ali brez nje? Petorček strank starta na vse ali nič, pogovore z Levico naj bi nadaljevali ta petek. Šarec za izvolitev potrebuje 46 glasov, 43 jih ima s petorčkom, ob računanju na Levico bi jih imel še dodatnih devet.

Takrat se sicer tudi izteče rok za vlaganje mandatarskih kandidatur v drugem krogu, v katerem lahko kandidata poleg predsednika republike Boruta Pahorja predlaga tudi poslanska skupina ali skupina desetih poslancev.

Židana želijo namesto Tonina

V nadaljevanju – kljub napovedim predvidoma še ne danes – bo petorček vložil tudi kandidaturo Dejana Židana za predsednika državnega zbora. Prvak SD bi tako nasledil sedanjega predsednika Mateja Tonina iz NSi.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije