IZMIKANJE

Panamski dokumenti razkrili tudi Slovence

V novem paketu dokumentov se je znova pojavil nogometni zvezdnik Lionel Messi. 
Fotografija: Nova razkritja, nova in stara imena. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Nova razkritja, nova in stara imena. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Po dveh letih je Mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev objavil še drugi paket dokumentov, ki razkrivajo podrobnosti finančnih poslov, kjer se premožni prek podjetij v davčnih oazah izmikajo plačilu davkov. Tudi v drugem delu so se med številnimi znanimi imeni iz sveta slavnih znašli Slovenci.

Kot so poročali pri 24ur, je med temi 34-letni Mariborčan Dejan Šurbek, ki je širši slovenski javnosti znan predvsem po svojem klubu Marina v Ajševici pri Novi Gorici. Gre za savnarski klub s 15 sobami, v preteklosti pa so mu očitali, da se v njih odvija prostitucija. Sam je to večkrat zanikal in dejal, da svojim gostom prostitutk ne priskrbijo. Kaj se dogaja za vrati sob, pa je prepuščeno njim.

Pravi, da ni posloval

Šurbek je pred približno dvema letoma v britanski Angvili odprl podjetje z začetnim kapitalom 50 tisoč evrov. Kot poročajo, je pričakoval, da bo vrednost družbe, ki so ji osnovni vir sredstev predstavljali poslovni dobički, znašala od 0 do 250 tisoč dolarjev. Obrazec za registracijo podjetja je podjetju Mossack Fonseco posredoval direktor Svetovalne skupine UPC Uroš Petrovič in jih opozoril, naj račun za storitve izda angvilska podružnica, saj bi v primeru, če bi ga izdala firma s panamskim sedežem, morali plačati davek. Šurbek zatrjuje, da podjetje Benavis Inc. ni bilo nikoli zares ustanovljeno in ni poslovalo. Na vprašanje, zakaj ni prijavil podjetja finančni upravi, pa je odvrnil, da ni vedel, da ga mora prijaviti, če to ne deluje.

Šurbek pa ni edini Slovenec, ki mu je podjetje Mossack Fonseca pomagalo ustanoviti podjetje v davčni oazi. Med te spada tudi Sergej Racman.

Spet Messi

Tudi v drugem paketu panamskih dokumentov se znova omenja ime nogometnega zvezdnika Lionela Messija. V njem najdemo tudi ime nekdanjega kuvajtskega visokega funkcionarja in tudi ime argentinske predsedniške družine Mauricia Macrija. Omenjena je tudi hči kazahstanskega predsednika in nekdanja ministrica predsednika vlade Dariga Nazarbajeva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije