ODLOČITEV

Pahor odločil, da bodo predčasne volitve

Cerar je Pahorja seznanil z vzroki za svoj odstop s premierskega položaja.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Predsednik države Borut Pahor je točno opoldne sprejel premierja Mira Cerarja. Pahor ocenjuje, da bo zaradi odstopa premierja prišlo do predčasnih volitev, predvidoma v drugi polovici maja, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je že danes sprejel odločitev, da državnemu zboru v tem sklicu ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve.

Ker imajo pravico do predlaganja kandidata za predsednika vlade tudi poslanske skupine oziroma najmanj deset poslancev, se bo o tem in roku za določitev predčasnih volitev Pahor prihodnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin, so še sporočili.

Čimprejšnjih volitev si sicer želijo tako v SD kot Desusu, torej pri dosedanjih koalicijskih partnerjih Cerarjeve SMC. Vodja poslancev SD Matjaž Han se je zavzel za predčasne volitve in za čimprejšnje oblikovanje nove operativne vlade. Glede projektov v tem času je izpostavil, da je potrebna preudarnost, predvsem pa morajo stranke gledati na ljudi in iti na volitve z realnimi obljubami.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je Cerarjev odstop ocenil kot marketinški korak, saj je po njegovem mnenju ugotovil, da »v lastnih ministrih nima dovolj vetra«. Jurša se je prav tako zavzel za predčasne volitve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije