PREPOVEDAN PROMET

Ob Cerkniškem jezeru so delili globe

Redarji Notranjskega regijskega parka in policisti kaznovali napačno parkiranje. 
Fotografija: Nadzor parkiranja in vožnje na Cerkniškem jezeru FOTO: NOTRANJSKI REGIJSKI PARK
Odpri galerijo
Nadzor parkiranja in vožnje na Cerkniškem jezeru FOTO: NOTRANJSKI REGIJSKI PARK

CERKNICA – Z začetkom poletja so Cerkniško jezero in druga območja znotraj 222 kvadratnih kilometrov velikega Notranjskega regijskega parka polni obiskovalcev, ki si želijo ogledati naravne lepote, videti katero od redkih rastlinskih ali živalskih vrst, se po njem sprehoditi ali peljati s kolesom. Ker jih veliko pride z avtom, pa nastane problem, ko se parkirišče pri Dolenjem Jezeru zapolni s pločevino. In mnogi pač parkirajo kjer koli. Četudi so ob makadamski cesti dobro vidni prometni znaki z dopolnilnimi tablami, ki ob nedeljah med 15. marcem in 15. novembrom prepovedujejo motorni promet za vse razen za lastnike parcel in prebivalce Otoka, vseeno tvegajo in storijo prekršek.
Rekreacija na vodi FOTO: JOŠT STERGARŠEK
Rekreacija na vodi FOTO: JOŠT STERGARŠEK

Kmalu nova akcija

A minulo nedeljo so jih pričakali redarji, policisti in predstavniki Notranjskega regijskega parka, ki so bdeli nad upoštevanjem prometnega režima na območju jezera. Tiste, ki so se požvižgali na splošno prepoved za motorna vozila na makadamski cesti od parkirišča v Dolenjem Jezeru pa vse do vasi Otok, je tokrat doletela globa. Izdali so 15 plačilnih nalogov. Ker v kratkem obljubljajo novo nadzorno akcijo, bo bolje upoštevati prometne znake, da ne bo ob koncu dneva slabe volje zaradi obvestila o globi. Sicer pa v Notranjskem regijskem parku verjamejo, da bo k boljšim razmeram, poleg takih akcij, pripomogla tudi urejena infrastruktura, ki jo park (tudi s pomočjo projekta LIFE Stržen) načrtuje in že izvaja v okolici. Gre za urejanje sprehajalnih in kolesarskih poti, pomolov, opazovalnic ptic, postavljanje informacijskih usmerjevalnih tabel in sodobnega informacijskega centra.
Rožice v Notranjskem regijskem parku FOTO: NOTRANJSKI REGIJSKI PARK
Rožice v Notranjskem regijskem parku FOTO: NOTRANJSKI REGIJSKI PARK
Sicer pa se lahko obiskovalci to soboto med 10. uro in 13.30 udeležijo že desete tematske prireditve z naslovom Kaj početi v gozdu. Ta bo namenjena predvsem otrokom, ki jih čakajo pustolovske igre, lov za zakladom, naravni inštrumenti, mreže z ovirami in športne igre.

Udeležba je brezplačna, vodnici pa bosta Nuša Turk, certificirana gozdna pedagoginja, in Brigita Škrabanja, likovna pedagoginja in skavtinja. V nedeljo za ljubitelje zdravilnih rož pripravljajo sprehod v spremstvu vodnika Marka Cvetka, univ. dipl. inž. agronomije, ki jih bo podučil, katere uporabne rastline rastejo na naših tleh, katera od njih lajša zdravstvene težave ali pa je dobra za popestritev jedi oziroma iz nje lahko izdelamo kakšno uporabno reč. Zbor bo ob 10. uri na parkirišču ob Cerkniškem jezeru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije