VARČEVANJE

Nič več dodatka za veliko družino? Tudi brez otroškega dodatka?

Predlog novele zakona o izvrševanju proračuna za 2018 in 2019 naj bi posegal v ranljive skupine, denimo v družino in štipendije. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Vlada naj bi v predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019 predvidela kar nekaj varčevalnih ukrepov na področju socialne in družinske politike, zaradi česar je završalo tako v različnih organizacijah kot v nekaterih strankah. 


11 milijonov na račun dodatka za velike družine

Med drugim predlog predvideva, da prihodnje leto pravica staršem do dodatka za veliko družino ne pripada. S tem bi lahko privarčevali 11 milijonov evrov. Dodatnih 20 milijonov evrov bi lahko privarčevali, če bi v sedmem in osmem dohodkovnem razredu ukinili izplačevanje otroškega dodatka, še skoraj 10 milijonov evrov pa z omejitvami, vezanimi na socialni status pri državnih štipendijah.

Nekateri ministri SMC so se danes sestali s predsednikom vlade in predstavniki njegovega kabineta ter z ministrom za finance Andrejem Bertoncljem (ta je predlog v torek predstavil koalicijskim članom odbora državnega zbora za finance), po njem pa je prvi mož SMC Miro Cerar dejal, da bodo našli rešitve, ki ne bodo posegale v ranljive skupine. Da predloga še ni videla, a po slišanem sodeč bo potrebno še veliko usklajevanje, je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek

»Iz medijev smo izvedeli, da namerava vlada močno zmanjšati socialne transferje in prejemke za družine, kot na primer ukinitev dodatka za velike družine, ukinitev otroškega dodatka posameznim dohodkovnim razredom in višanje cenzusa za pridobitev državne štipendije, kar je nedopustno in v času gospodarske rasti in tudi sramotno,« je v izjavi za medije dejala poslanka NSi Iva Dimic. Poudarila je, da je treba finančne rezerve poiskati drugje in spomnila na 1,3 milijarde evrov davčnega dolga, ki čaka, da ga država izterja od davčnih neplačnikov.

Vodja poslancev Levice Luka Mesec pa je v izjavi za medije pojasnil, da z zadnjim predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna ni bil uradno seznanjen, zato ga težko konkretno komentira. »Sicer pa so naša izhodišča jasna. Levica je socialna stranka in to bo branila pri usklajevanju zakona,« je poudaril.


​Obljube so bile drugačne

»Čeprav smo lahko pred državnozborskim volitvami poslušali obljube politikov o vlaganjih v mlade, znanje in razvoj, floskule o socialni državi in solidarnosti, je vlada to očitno hitro pozabila,« so ogorčeni v ŠOS.

Kot so poudarili, smo ponovno priče kupčkanju političnih strank in popuščanju najglasnejšim ter najvplivnejšim. Ponovno pa se pozablja na mlade, socialo in izobraževanje oziroma na teme, ki so bile očitno aktualne le pred volitvami, so prepričani v krovni študentski organizaciji.

Če se bodo namere vlade uresničile, bodo mladi po navedbah predsednika ŠOS Jake Trilarja ponovno izigrani. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije