BREZ BESED

Ni nakazila štipendije ali otroškega dodatka? Odgovora, kdaj bo, ministrstvo nima

Oktobra je brez štipendij, otroškega dodatka in znižanega plačila vrtca ostalo okoli 20 tisoč državljanov.
Fotografija: Ni nakazila štipendije ali otroškega dodatka? FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ni nakazila štipendije ali otroškega dodatka? FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Ste tudi vi ostali brez odločbe za znižano plačilo vrtca, otroškega dodatka ali državne štipendije? Takih je približno 20 tisoč, sodeč po primerjavi rešenih vlogah v oktobru 2017 in letošnjem oktobru.

Z ministrstva za delo so sporočili: »Odgovora na vprašanje, kdaj bodo vse vloge rešene, vam ne moremo dati, saj na prvi stopnji o njih odločajo centri za socialno delo.«
 
Dodali so še, da večina upravičencev vloge odda avgusta … Več bralk in bralcev nam je jeznih poslalo sporočila, da vloge oddajajo avgusta, saj jim tako naročajo zaposleni na centrih za socialno delo (CSD), češ naj jih ne oddajajo prej.

Tako morajo mnogi oktobra plačati polno ceno vrtcev, ker odločb še ni, kar pomeni hudo obremenitev družinskega proračuna. Na primer, polna cena programa vrtca za prvo starostno obdobje v Mestni občini Ljubljana znaša skoraj 500 evrov, 77 odstotkov pa prek 350 evrov.

Tudi za dijake in študente, katerih računi so oktobra ostali brez nakazila štipendij, je lahko tovrstno nepravočasno odločanje zelo stresno. Štipendije so se v letu 2017 gibale od 35 do 190 evrov. 

 
Na centrih delajo nadure in prek vikendov

Za mnoge starše pomeni višje plačilo vrtca hudo težavo. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Za mnoge starše pomeni višje plačilo vrtca hudo težavo. FOTO: Getty Images, Istockphoto
»V primeru večjega števila vlog, CSD delajo nadure prek delovnega časa, nekateri tudi ob vikendih. CSD pa gledano povprečno mesečno večinoma izdajo odločbe v zakonsko določenem roku dveh mesecev od prejema vloge,« so še sporočili z ministrstva.
 
Spomnimo, do zamud prihaja, ker je v času ministrovanja Anje Kopač Mrak na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve padla odločitev o reorganizaciji centrov za socialno delo in nadgradnji informacijskega sistema. Vse skupaj pa so začeli spreminjati ravno v času, ko odločajo o omenjenih socialnih transferjih.  

V letu 2018 je bilo do 8. oktobra odločeno o 127.885 pravicah skupaj (otroški dodatek, štipendije, vrtec), leta 2017 pa o 147.660 pravicah. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije