Nekdanji nadškof ni kriv

Višji sodniki potrdili oprostilno sodbo v primeru preprodaje delnic Mladinske knjige.
Fotografija: Upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger je pravnomočno opran krivde. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger je pravnomočno opran krivde. FOTO: Leon Vidic

Dolgoletni ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, nekdanji prvi mož Etola Ivan Ferme, upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger in nekdanji predsednik uprave družbe za upravljanje NFD Stane Valant so pravnomočno oproščeni očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri tem pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2003 oziroma 2004. Višje sodišče je pritrdilo okrožnemu, da je treba v dvomu ravnati v korist obdolžencev in jih oprostiti.

Čez noč do 1,27 milijona evrov

Tožilstvo je četverico preganjalo zaradi spornega posla, ki ga je nekdanja mariborska škofija, zdaj nadškofija, izpeljala konec decembra 2003. Od Krekove družbe pod svojim upravljanjem je kupila 46.850 delnic Mladinske knjige po ceni 4800 tolarjev in jih istega dne prodala Etolu po 7900 tolarjev. Podoben posel je sklenila februarja 2004, le da je bil končni kupec NFD, pri čemer je mariborska škofija tako rekoč čez noč s posloma zaslužila 1,27 milijona evrov. Tožilstvo je dokazovalo, da sta Kramberger in Krašovec z vednostjo uprav podjetij, ki sta delnice kupili, oškodovala druge lastnike Krekove družbe, ki bi lahko zaslužili več, oziroma kupce, ki bi za delnice lahko plačali manj.


Četverici je očitalo zlorabo položaja oziroma pomoč pri tem, vendar je okrožno sodišče obtožence julija pred dvema letoma oprostilo, ker da tožilstvo o krivdi ni ponudilo nedvoumnih dokazov. Tožilstvo je višjim sodnikom predlagalo, naj sodbo razveljavijo, vendar so pritrdili okrožnim, da opisi kaznivih dejanj, ki jih je tožilstvo očitalo Krašovcu in Krambergerju, niso vsebovali vseh zakonskih znakov. Iz njih ni izhajal očitek, da sta Krašovec in Kramberger vedela, da naj bi Ferme oziroma Valant pri sklenitvi pogodbe ravnala v škodo svoje družbe.

Četverici je tožilstvo očitalo zlorabo položaja oziroma pomoč pri tem. FOTO: Leon Vidic
Četverici je tožilstvo očitalo zlorabo položaja oziroma pomoč pri tem. FOTO: Leon Vidic

Obtožba trditev o sklenitvi spornih pogodb na podlagi dogovora za izpeljavo poslov ni opredelila z navedbo, kdaj, kje in kako naj bi bil sklenjen dogovor, niti o tem ni ponudila konkretnega dokaza.

Na navedbe tožilstva, da je povprečno razumnemu človeku jasno, da se cena delnice ne more povečati za 64 odstotkov v enem dnevu, kot se je zgodilo v konkretnem primeru, brez zunanjih okoliščin, ki bi lahko vplivale na njeno ceno, je višje sodišče odgovorilo, da za razsojanje v tej zadevi vedenje povprečno razumnega človeka o tem ni relevantno. Je pa relevantno, s kakšnimi informacijami sta razpolagala Ferme in Valant ob podpisu pogodb, sklenjenih med Etolom in mariborsko škofijo ter med NFD in škofijo. Oba sta ves čas zanikala, da bi bila seznanjena z dejstvom, kje in kako je predmetne delnice pridobila škofija. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije