NAJ GASILKA

Naj gasilka kriknila od sreče

Zmagovalka izbora Slovenskih novic Naj gasilka je Katarina Plut. Nagrado bodo verjetno porabili za gradnjo gasilskega poligona.
Fotografija: Naj gasilka leta Katarina Plut FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Naj gasilka leta Katarina Plut FOTO: Osebni arhiv

SEMIČ – Odločitev, pri kateri ste imeli veliko težo tudi vi, dragi bralke in bralci Slovenskih novic, je padla. Med 61.423 gasilkami, kolikor jih imamo v slovenskih gasilskih društvih, si je največ vaših glasov in laskavi naziv naj gasilke 2018 prislužila Katarina Plut iz Cerovca pri Črešnjevcu. Prav v nasmejano 23-letno Belokranjčanko, ki je že od šestega leta vpeta v gasilsko dejavnost, bodo oči uprte na 5. medgeneracijskem srečanju Gasilske zveze Slovenije, 25. avgusta, ko bo še na slavnostni razglasitvi pred kuliso Velenjskega jezera zazvenelo njeno ime.


V telefonsko slušalko je sprva zadonel le krik iskrene sreče in popolnega presenečenja. Katarina ni in ni mogla verjeti, da je premagala vse konkurentke. Ko si je po nekaj trenutkih opomogla od presenečenja, ji je uspelo zbrati misli. »Naziv pomeni potrditev, da stopam po pravi poti in grem v pravo smer. Hkrati pa potrditev, da imamo tudi ženske, ne le moški, pomembno vlogo v gasilstvu,« pravi članica treh gasilskih društev, že polna zamisli, kako bi bila najbolje porabljena nagrada, ki jo je priborila svojemu matičnemu PGD Krvavčji Vrh, donacijo 5000 evrov iz Sklada Ivana Krambergerja.


»Verjetno nam bo to pomagalo izdelati poligon za fire combat. Ne le da tega nimamo v našem kraju, tudi v regiji ne, zato se moramo, če se želimo izuriti v premagovanju najrazličnejših ovir v polni gasilski opremi, voziti v druge kraje v Sloveniji.« Katarina nadvse dobro ve, kako zahteven, telesno in umsko, je ta zalogaj. Decembra se je namreč udeležila svojega najzahtevnejšega tekmovanja doslej, ko je morala v polni gasilski opremi čim hitreje priteči na vrh najvišje zagrebške stolpnice, premagati torej 36 nadstropij, skupaj 666 stopnic, z dihalnim aparatom na hrbtu.
Kot lanska kraljica metliške črnine je organizirala dobrodelni projekt, namenjen v intervencijah poškodovanim gasilcem in njihovim družinam.
Kot lanska kraljica metliške črnine je organizirala dobrodelni projekt, namenjen v intervencijah poškodovanim gasilcem in njihovim družinam.

»Tudi ko mi je glava začela govoriti, da ne zmorem več, je telo še kar delalo. In ko sem prišla na vrh ... To je bil vsekakor eden največjih izzivov, saj sem pred preizkušnjo postavila samo sebe in morala premagati svoje meje.« Posledice te preizkušnje in minulih treningov morda še najbolj občuti njen hrbet. »Dvanajstkilogramski dihalni aparat za dekle ni mačji kašelj,« poudari Katarina in pomisli, da bi si z delom nagrade morda še najraje privoščila masažo hrbta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije