PROMETNI VIKEND

Greste na morje? Idealen dan za to ste že zamudili!

Najdaljše potovanje v letu za mnoge voznike predstavlja vožnja na dopust. Pred nami je najbolj prometno obremenjen konec tedna, zato se pripravite.
Fotografija: Vročina in gneča lahko marsikoga spravita ob živce. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vročina in gneča lahko marsikoga spravita ob živce. FOTO: Guliver/Getty Images

LJUBLJANA – Sobota, ki prihaja, torej 21. julij, velja za dan z zelo povečano gostoto prometa, zato, če je le mogoče, prilagodite čas potovanja. Podobno bo tudi zadnjo julijsko soboto.
Odhod na dopust za večino voznikov predstavlja najdaljšo pot z avtom v letu. Preden se odpravite, se prepričajte o stanju svojega jeklenega konjička, če tega ne znate sami, naj vam pomagajo na servisu: preverite nivo olja v motorju pa tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, stanje pnevmatik in pritisk v njih. Ne pozabite na prvo pomoč, ki mora biti ves čas v avtu, in odsevne brezrokavnike, vsak potnik mora imeti svojega.


Načrtujte pot, izberite cesto, po kateri se boste peljali proti izbrani destinaciji, dobro je poznati vzporedne poti, za vsak primer. Avtocesta načeloma velja za najbolj varen in obenem najhitrejši izbor za družinsko potovanje, je pa treba upoštevati plačilo cestnine.

Po podatkih hrvaških avtocest so najugodnejši dnevi za potovanje torek, sreda in četrtek, in to v obe smeri. Če potujete na vrhuncu sezone, zlasti med vikendi – predvsem ob sobotah, ko se turisti menjajo, eni končujejo dopust in ga drugi začenjajo –, za biti vožnja po avtocestah ne le naporna in dolgotrajna, ampak tudi nevarna. Strokovnjaki svetujejo, da se izogibamo vožnji med 5. in 18. uro proti morju in med 10. in 21. v nasprotni smeri. A seveda to ni vedno mogoče, zato se nemalokrat zgodi, da se znajdemo v koloni: v tem primeru ne izgubljajte živcev, saj ne bo pomagalo, se pa za vsak primer dobro opremite, poskrbite, da boste imeli v vozilu dovolj tekočine, nekaj hrane in razvedrilo za otroke: družabne igre, knjige, če ne gre drugače, si pomagajte z elektronskimi napravami. Ko postanete utrujeni, se ustavite na počivališču, pretegnite ude in se spočijte. Visoke temperature med daljšimi vožnjami še kako vplivajo na psihofizično stanje voznika, zato je pomembno, da greste na pot spočiti. Prižgite klimo, a razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj ne bo višja od desetih stopinj. Če je mogoče, se pri vožnji izmenjujte. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije