BLAGOSLOV

Motoristi po žegnanju med vinograde

V Leskovcu pri Krškem so organizirali že 12. blagoslov motorjev in motoristov.
Fotografija: Župnik Stepan med blagoslovom. FOTO: Sunny Riders
Odpri galerijo
Župnik Stepan med blagoslovom. FOTO: Sunny Riders

Minulo soboto je v Leskovcu pri Krškem spet rohnelo, že dvanajstič so namreč Sunny Riders, motoristična združba, ki ljubi potovanja z jeklenim konjičkom, pripravili blagoslov motorjev, motoristk in motoristov. Medtem ko je bilo nebo dopoldne usmiljeno, je popoldne dekleta in možakarje v usnjenih hlačah in suknjičih malce poškropilo, a kot so povedali, mora biti pravi motorist vajen dežja in se prilagoditi mokri cesti. Po zakuski s pecivom in domačo salamo je sledil blagoslov, ki ga je letos opravil župnik Igor Stepan iz Šmihela pri Novem mestu. Udeležilo se ga je 50 motorjev in 70 motoristov.

Motoristi in motoristke so prisluhnili dušnemu pastriju. FOTO: Sunny Riders
Motoristi in motoristke so prisluhnili dušnemu pastriju. FOTO: Sunny Riders

Po jutranjem okrepčilu in spodbudnih besedah so motoristi zajahali svoje konjiče in zavili na glavno cesto mimo Stadiona Matije Gubca, prečkali Savo in se povzpeli po cesti na Sremič do Turizma Radej, kjer so imeli kratek postanek.

»Čeprav še ni tako vroče, je v teh gričih vredno ustaviti, sneti čelado in se razgledati po bujno rastočih vinogradih,« nam je povedal stari motorist, ki z motorjem potuje po svetu že 40 let. Potem se je rohneča kolona spet spustila proti Savi, prečkala reko in se usmerila proti Veliki vasi na Krškem polju, od tam pa v Brezovsko Goro do Vile Iris. Tudi tam so si privoščili kratek postanek, da so se motorji malce ohladili. Nebo je poslalo nekaj kapljic, ko so motorje parkirali in ugasnili na parkirišču v Leskovcu pri Krškem, od koder so zjutraj odšli na pot.
Ena gasilska pred vilo Iris. FOTO: Sunny Riders
Ena gasilska pred vilo Iris. FOTO: Sunny Riders

Čeprav letošnja trasa ni bila pretirano dolga, se je vmes prileglo nekaj toplega. Organizatorji so pripravili odojka z domačim kruhom. Srečanje se je razživelo, nekatere je zanimal miniaturni živalski vrt, ki ga imajo pri vili, drugi so si z bližnje vzpetine ogledali Krško, staro srednjeveško, danes pa razvito industrijsko mesto z jedrsko elektrarno.

Kot nam je povedal eden od organizatorjev motorističnega blagoslova Anton Hruševar, sta tudi letos celotna vožnja in srečanje potekala brez nevšečnosti. V zaključnem nagovoru so se za podporo zahvalili Vinski kleti Krško, gostišču Radej, Vili Iris, Okrepčevalnici Pepi, DLM Matija Gubec za zapiranje posameznih odsekov ceste za varen prevoz kolone in seveda vsem, ki so prinesli domače dobrote.

Veselo druženje – po pameti! FOTO: Sunny Riders
Veselo druženje – po pameti! FOTO: Sunny Riders

Število motoristov in registriranih motorjev v Sloveniji narašča. Lani je bilo registriranih 65.000 motornih koles in 61.000 koles z motorjem; število prvih je denimo od leta 2016 do 2017. naraslo za štiri odstotke, število koles z motorjem pa se je povečalo za neverjetnih 43 odstotkov!

Treba je tudi poudariti, da je število prometnih nesreč s smrtnim izidom v letu 2018 glede na prejšnje leto močno upadlo. Lani je na slovenskih cestah umrlo 91 ljudi, od tega 18 na motornem kolesu, kar je v primerjavi z letom 2017, ko je umrlo kar 29 motoristov, 38 odstotkov manj. K bistveno varnejši vožnji z motorjem prispevajo tudi tovrstna druženja z blagoslovi, kot so ga pripravili člani Sunny Riders, saj je to čas za premislek, kdaj sesti na motor in kako prilagoditi hitrost.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije