(NE)KULTURNO

Minister ni odstopil

Afera s smrtjo zaposlenega ni odnesla kulturnega ministra. Predsednik SD govoril o neprimernih ministrovih prevozih. 
Fotografija: Dejan Prešiček, minister za kulturo. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Dejan Prešiček, minister za kulturo. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Kulturni minister Dejan Prešiček, ki ga je včeraj predsednik vlade Marjan Šarec pozval, naj se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva za kulturo, ni odstopil. Navedbe o domnevnem šikaniranju uslužbenca ministrstva, ki je pred dnevi naredil samomor, preiskuje tudi policija. 
 

​SD: Mora jih dobiti po prstih, odstopil bo, če bo tako zahteval Šarec

Predsednik stranke SD Dejan Židan, iz čigar kvote prihaja minister za kulturo, je stopil pred medije in govoril bolj ali manj zgolj o ministrovih zasebnih prevozih s službenim vozilom (med drugim zasebnih glasbenih inštrumentov Prešičkove hčerke). »Mora jih dobiti po prstih, mora dobiti opomin. Če pa predsednik vlade oceni, da je to taka napaka, da mora zapustiti ministrsko mesto, bo to storil,« je dejal Židan. 

V medijih je zakrožila novica o tragediji, saj naj bi dolgoletni uslužbenec ministrstva za kulturo samomor naredil zaradi domnevnega šikaniranja na delovnem mestu. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so v ponedeljek na Šarca naslovili pismo, v katerem so poudarili, da so »skrajno nestrpni do slehernega posega v varno, zdravo in spoštljivo delovno okolje« ter da »do konca prezirajo trpinčenje, šikaniranje, mobing na delovnem mestu«. Dodali so, da so pretreseni ob »samomoru na ministrstvu za (ne)kulturo«.

Židan je o domnevnem mobingu in šikaniranju povedal tole: »Ni primerno, da se na podlagi govoric in nepreverjenih trditev nekoga križa. Minister je predstavil svoje mnenje, zato sem mu hvaležen. Upam, da bo zdržal ob dogajanju tako kot tudi njegovi družinski člani, ki so del tega. V SD smo prvi, ki želimo, da se razkrije resnica.«

Prešiček bi lahko bil že drugi minister v Šarčevi vladi, ki bi odstopil. K odstopu je bil po dveh mesecih ministrovanja prisiljen Marko Bandelli iz vrst SAB zaradi incidenta z županom Komna.

Poslušajte odziv predsednika SD Dejana Židana:
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije