OBNOVA

Mala Moskva postaja vse lepša in varnejša (FOTO)

V Gabrju so obnovili vaško središče. Eno hišo podrli, gasilsko orodjarno prestavili.
Fotografija: En gaber so zasadili nekdanji predsedniki krajevne skupnosti Gabrje Slavko Matko, Vinko Rukše in Martin Gazvoda.
Odpri galerijo
En gaber so zasadili nekdanji predsedniki krajevne skupnosti Gabrje Slavko Matko, Vinko Rukše in Martin Gazvoda.

Vas ob vznožju Gorjancev ni čisto običajna vas. Pa ne le zato, ker je bila poseljena že v prazgodo­vinski in antični dobi, ali zato, ker ima kar ducat ulic z zelo zanimivimi imeni, ali morda zato, ker se je je prijelo ime Mala Moskva. Naselje Gabrje, ki je odlično izhodišče za vse številnejše pohodnike, ki se želijo naužiti prostranosti širnih Gorjancev, je zdaj še posebno lepo in urejeno, predvsem pa varnejše.

Podgurska godba je zaigrala nekaj poskočnih. FOTOGRAFIJE: Tanja Jakše Gazvoda
Podgurska godba je zaigrala nekaj poskočnih. FOTOGRAFIJE: Tanja Jakše Gazvoda
Za domačine, ki se jih je prijelo tudi ime Podgurci, je bila sobota poseben dan, ki se bo zapisala v zgodovino vaške kronike, kot se je tisti dan davnega leta 1979, ko so v vas dobili asfalt. Minuli konec tedna so namreč v Gabrju naložbo uradno predali namenu.

Da je treba urediti vaško središče na stičišču ulic Šumeči potok in Portoroška cesta, se je razpravljalo več kot desetletje, da pa je ideja prešla v končno podobo, je bilo treba narediti kar veliko korenitih sprememb, med drugim so morali odstraniti eno hišo, občina Novo mesto je morala odkupiti del zemljišča, podreti so morali gasilsko orodjarno, ki je bila nekdaj simbol vaškega središča. Prestaviti je bilo treba spomenik NOB, ob tej priložnosti so ga tudi obnovili.

Predsednik KS Gabrje Rok Mežnar in svetnik Danilo Malnar, ki je bil predsednik gradbenega odbora.
Predsednik KS Gabrje Rok Mežnar in svetnik Danilo Malnar, ki je bil predsednik gradbenega odbora.
»To je začetek celostnega urejanja vasi. To je velik potencial za Gabrje, za razvoj turizma v kraju in občini,« je dejal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. Naj spomnimo, da pohodniki Gabrje radi izbero za izhodišče, ko vzamejo pot pod noge, pa najsi bo cilj znameniti izvir Gospodična, ki naj bi imel pomlajevalno moč, o katerem je pisal že Janez Trdina, ali pa izberejo pot do Miklavža, na Trdinov vrh …

Dela so v Gabrju začeli junija, poleg ureditve novega avtobusnega postajališča z nadstrešnico in obračališča pa so morali na novo narediti obstoječe križišče oziroma cesto, postavili so ekološki otok, javno razsvetljavo, pločnike, utrdili prepust potoka. Orodjarno so zdaj začasno prestavili ob sedanji gasilski dom, drugo leto pa bodo nadaljevali dograditev gasilskega doma, s čimer bodo domači gasilci pridobili nove prostore za shranjevanje opreme. Na odprtju so zasadili dva gabra kot simbol vasi, ki tvorita to krajevno skupnost – Gabrje in Jugorje. Gabrje naj bi namreč dobilo ime prav po tej drevesni vrsti.

Župnik Alojz Brce je blagoslovil pridobitev.
Župnik Alojz Brce je blagoslovil pridobitev.
Ponosni so na medvojne čase, od takrat izvira poimenovanje Mala Moskva. Naziv so si prislužili med drugo svetovno vojno z odločno opredelitvijo za partizane, zaradi česar so jih večkrat obstreljevali s topovi in bombardirali, a je vas skozi celotno drugo svetovno vojno ostala svobodna, torej neosvojena partizanska vas. Leta 1943 so Nemci ustrelili 19 talcev, med požigom leta 1942 je v enem dnevu zgorelo 50 hiš, a to domačinov ni strlo. Že leta 1946 so v Gabrju postavili spomenik, ki ga je izdelal kamnosek Franc Zagorc.


»Spomenik ni le simbol in večni pomnik, temveč tudi močno sporočilo, da svoboda ni nekaj samoumevnega, ampak da je bilo treba zanjo preliti veliko krvi,« je dejal predsednik krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote NOB Peter Moravec. Poimenovanje Mala Moskva je seglo tudi v tujino, Gabrje pa je zato pred dobrima dvema letoma obiskal ruski veleposlanik in z domačini simbolično posadil drevo prijateljstva, lipo, ki zdaj lepo raste in tke vezi med narodoma.


V soboto so za pester spremljevalni program poskrbeli učenci Osnovne šole Brusnice, godba Kulturno-umetniškega društva Trdinov vrh, za katero so pobudo dali rogisti Lovske družine Trdinov vrh, ter Mešani pevski zbor Revoz. Da bo vaško središče služilo svojemu namenu, predvsem pa da bo varno, je številnim zbranim zaželel župnik v brusniški župniji Lojze Brce, trak sta poleg župana prerezala predsednik krajevne skupnosti Gabrje Rok Mežnar in predsednik gradbenega odbora Danilo Malnar, marljive gospodinje pa so poskrbele, da so se mize na sobotnem slavju, ki so se ga udeležili številni krajani, šibile pod težo dobrot. Gabrje na bi prihodnje leto dobilo tudi knjigo o kraju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije