VINOGRADI

Letos rekordno zgodnja trgatev

Vročinski val pospešuje zorenje grozdnih jagod. Davnega leta 1228 so začeli trgati že 25. julija.
Fotografija: Klopotec že stoji in odganja ptiče, da ne bodo (po)zobali grozdja. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Klopotec že stoji in odganja ptiče, da ne bodo (po)zobali grozdja. FOTO: Oste Bakal

GORNJA RADGONA – Vinogradniki se nad letošnjim poletjem ne pritožujejo, verjamejo, da se jim obeta odlična letina, tako po kakovosti kot po količini. Zaradi močne vročine se je dozorevanje grozdja začelo hitro, prav tako se hitro končuje, letošnja trgatev se bo na severovzhodu države začela bolj zgodaj. Vinogradnik Robert Šerbinek iz okolice Svečine na svojih osmih hektarjih vinogradov opravlja še zadnja dela pred trgatvijo.

»Odstranjujemo divjake in tudi nekatere liste. Tako se zmanjša nevarnost gnilobe na grozdih, ki se razkošno nastavljajo soncu. April in maj sta bila nadpovprečno topla, na račun tega smo vinogradniki pridobili kar 15 dni. Letina je hitra, nekatere sorte so že za zobati. Grozdje za penine bomo verjetno začeli trgati že pred Marijinim vnebovzetjem, kar je zelo hitro,« pravi Šerbinek, ki je z letino zadovoljen, boji se le vremenskih nevšečnosti v zadnjem hipu. »V primerjavi z lansko in predlansko sezono je letos vrhunsko leto.«


Tudi Danilo Steyer pravi, da bodo v njihovih 16 ha vinogradov začeli trgati vsaj dva tedna prej kot lani, najprej ranino 20. avgusta. »Če bo vse tako kot zdaj in ne bo vremenskih pretresov, se letos obeta izjemen vinski letnik, tako po količini kot po kakovosti,« pravi Steyer, ki je pohitel tudi s postavitvijo klopotca v svojih vinogradih na Plitvičkem Vrhu.

Vročinski val le še pospešuje zorenje grozdnih jagod. FOTO: Oste Bakal
Vročinski val le še pospešuje zorenje grozdnih jagod. FOTO: Oste Bakal

Tehnolog v Radgonskih goricah mag. Gorazd Rudolf Kovačič pravi, da spada letošnja trgatev v večletno povprečje in da bodo nekoliko zavlačevali s trganjem, če bodo vremenske razmere ugodne. Seveda to ne velja za grozdje za proizvodnjo penine, ki ga je treba trgati prej.

A letošnja trgatev ne bo potekala rekordno hitro, zgodovina ponuja neverjetne podatke izpred 800 let. »Leta 1228 so jo imeli že 25. julija, torej mesec dni prej, kot bo večina vinogradnikov letos začela pobirati zgodnje sorte grozdja. Trgatev je bila precej zgodaj leta 1328, ko so zaradi zelo tople zime drevesa cvetela že januarja,« pravi poznavalec razmer v vinogradništvu in vinarstvu Prekmurec Ernest Novak, tudi sam vinogradnik. Tudi mariborski mestni viničar Stane Kocutar opaža, da je najstarejša trta na svetu, ki dobrih 400 let domuje na mariborskem Lentu, pohitela s svojimi žlahtnimi sadovi. Žametovka oziroma modra kavčina, ki je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov, bo letos dosegla še en mejnik: grozdi so se začeli barvati že 25. julija. Trgatev bo zagotovo že septembra in ne prvi konec tedna v oktobru, poudarja Kocutar.

Zvok klopotcev torej ne preseneča: čeprav jih postavljajo okoli 15. avgusta, ponekod že stojijo, da bi odganjali ptiče. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije