ŠTIRINOŽCE NA POVODCE

Lastniki psov: kazen 200 evrov, vsi parki niso za pse

Mestna občina Ljubljana je poskrbela za številne pasje parke.
Fotografija: Sprehajalci s psom. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Sprehajalci s psom. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Mestni redar vam napiše kazen v višini 200 evrov, če na javnem mestu psa nimate na povodcu. Tako veleva zakon o zaščiti živali.
 

V Ljubljani štirje pasji parki, en še prihaja

Parki, sprehajališča, ulice in vsa javna mesta niso prostor, kjer bi lahko pasji ljubljenčki prosto tekali. Lastniki oziroma skrbniki jih morajo imeti zato na povodcu. V nasprotnem primeru jih lahko v Ljubljani kaznuje mestno redarstvo. V prestolnici so v zadnjih letih poskrbeli za štiri pasje parke, kjer pa se lahko psi prosto gibljejo. Ti so ob Vilharjevi ulici (v sklopu Severnega parka), kjer je pasji igri namenjenih 930 m2, v Štepanjskem naselju (ob Pesarski) v velikosti 960 m2, v Kosezah ob koseških blokih na Ulici bratov Učakar v izmeri 1420 m2 in v Šmartinskem parku, ki meri kar 1500 m2. Uporaba je brezplačna.

V Ljubljani bodo v četrtni skupnosti Jarše uredili še en park. »Namen pasjih parkov je, da se psi prosto gibljejo, medtem ko morajo imeti lastniki v ostalem delu parka svoje ljubljenčke na povodcih. V vseh parkih so postavljeni klopi za obiskovalce, koši za smeti in koši za pasje iztrebke,« je sporočila Vita Kontić z Mestne občine Ljubljana. 
 
Dodala je, da so mestni redarji v prvem polletju 2018 izrekli 20 ukrepov, povezanih s kršitvami, v letu 2017 pa 49. Ima pa pristojnosti tudi policija, ki lahko izreče kazni. Inšpektorat MU MUL nadzira pobiranje iztrebkov.
 

V Celju ne vidijo smisla za pasji park, v Mariboru bo letos

Če pes ni na povodcu, vas čaka kazen. FOTO: Chalabala, Getty Images, Istockphoto
Če pes ni na povodcu, vas čaka kazen. FOTO: Chalabala, Getty Images, Istockphoto
V Mariboru in Celju pasjih parkov še nimajo. V štajerski prestolnici ga načrtujejo v tem letu, za kar imajo v proračunu na voljo 30 tisoč evrov.

Kot so sporočili z Mestne občine Maribor, se bo nahajal ob vojašnici generala Maistra na Taboru. Velikost parka bo približno 100 x 10 kvadratnih metrov. Vzpostavil se bo zagrajeni park z dvema ločenima deloma (eden bo za večje pse, drugi za manjše), zasadili bodo drevesa, postavili urbano opremo, pitnik. »V letu 2015 sta medobčinski inšpektorat in redarstvo izrekla dve globi kršitelju, ki ni imel psa pod nadzorom in na povodcu, v letih 2016 in 2017 glob niso izrekli. Izrečenih je pa vsako leto od 10 do 20 opozoril kršiteljem, ki psov nimajo pod nadzorom in na povodcih. Ker pa so opozorila izrečena ustno, ni mogoče opredeliti natančne številke, je pojasnila Alenka Kocjančič.
 

19 ukrepov na območju Celja v letu 2017

Kot so sporočili z Mestne občine Celje (MOC), sta Medobčinski inšpektorat in redarstvo Mestne občine Celje, Občine Laško, Občine Štore in Občine Žalec v letu 2017 na javnih površinah v Mestni občini Celje lastnikom, ki svojih psov niso imeli na povodcih, izdala 19 ukrepov.

Gregor Globočnik z MOC pojasnjuje, zakaj na tem območju ne načrtujejo postavitve pasjih parkov. »V Mestni občini Celje je v vseh naseljih veliko zelenih površin in gozdov, kamor lastniki svoje pse lahko vodijo na sprehode. Pri ureditvi parka za pse ni mogoče vnaprej določiti višine investicije, saj je ta odvisna od velikosti ograditve prostora, v parku je potrebno zagotoviti senco in urbano opremo, pitno vodo, redno čiščenje oziroma praznjenje košev za pasje iztrebke ter košnjo trave.«

Prvi pasji park so odprli tudi v Novem mestu ob reki Krki. »Na enem izmed najbolj obiskanih sprehajališč v neposredni bližini mestnega jedra (Župančičevo sprehajališče) na travniku ob reki Krki smo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Center uredili pasji park, sicer pa ima na lokaciji nekoliko zunaj mestnega jedra svoj park tudi naše kinološko društvo,«so nam pojasnili z novomeške občine ter dodali, da pri njih lastnikom psov do zdaj niso izdali nobene kazni.
 

Ste opazili kaj zanimivega? Posneli fotografijo ali video? Pošljite nam, z veseljem bomo objavili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije