OBISK

Kučan danes pri Orbanu

V občini Hodoš odprtje kipa pokojne Marie Pozsonec. Petkrat je bila izvoljena za predstavnico madžarske skupnosti v DZ.
Fotografija: Milan Kučan bo slavnostni govornik. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Milan Kučan bo slavnostni govornik. FOTO: Leon Vidic

V občini Hodoš na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije danes praznujejo 19. občinski praznik. Letos se bodo na ta za eno najmanjših občin v Sloveniji zelo pomembni dan spomnili častne meščanke, pokojne Marie Pozsonec iz Dolge vasi, ki je pomembno prispevala k temu, da so naselja Hodoš in Krplivnik ter Domaföld združena v občino. Lani umrli političarki, poslanki in pedagoginji so v Hodošu postavili doprsni kip. Danes ob 12. uri bo njegovo slavnostno odprtje.

»Maria Pozsonec je zaslužna za to, da je Hodoš postal samostojna občina. Je naša častna meščanka, ves čas, dokler je bila v parlamentu, nam je pomagala, in prav je, da spomin nanjo na primeren način zaznamujemo za zanamce,« poudarja župan občine Hodoš Ludvik Orban. »Z gospo Poszončevo sva skupaj delala 26 let. Imam jo v odličnem spominu, tako jaz kot tudi vsi krajani in občani, ki vedo, koliko je pomagala nam in celotnemu območju Prekmurja,« je še dodal.

Dogodek se bo začel s himno, ki jo bo izvedla godba z Madžarske, in županovim nagovorom, nato pa bo pred mikrofon stopil slavnostni gost, nekdanji predsednik Republike Slovenije, tudi Prekmurec Milan Kučan. Hodoš je ena najmanjših občin v Sloveniji, saj ima le 360 prebivalcev, med njimi pa so tako pripadniki slovenskega naroda kot prebivalci madžarske narodnosti. Občina so postali leta 1999.

Maria Pozsonec se je rodila 16. januarja 1940, poslovila pa se je lani, v 78. letu starosti. Med letoma 1990 in 2008 je bila petkrat izvoljena za predstavnico madžarske narodne skupnosti v državnem zboru. Prizadevala si je za ohranjanje madžarskega jezika, madžarske kulture in vsestranski razvoj madžarske narodnostne skupnosti v Sloveniji ter veliko prispevala h krepitvi dobrih sosedskih odnosov. Trudila se je izboljševati kakovost življenja za ljudi na eni in drugo strani meje ter imela posluh za težave malih ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije