KULTURNO DRUŠTVO

Kresničke obujajo Jurčičevo domačijo

Galerija je ustvarjalni prostor za vse rodove. Društvo zaznamuje 30-letnico delovanja.
Fotografija: Na Jurčičevi domačiji je Kresnička.
Odpri galerijo
Na Jurčičevi domačiji je Kresnička.

Na Jurčičevi domačiji na Muljavi je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja zrastlo društvo, ki se vključuje v poslanstvo tamkajšnjega muzeja Josipa Jurčiča; gre za Kulturno društvo Kresnička, ki je v soboto zaznamovalo 30-letnico delovanja in na ogled postavilo bogato zbirko likovnih del različnih ustvarjalcev iz društvene zgodovine.
V soboto so zaznamovali 30-letnico delovanja. FOTOGRAFIJE: Gašper Stopar
V soboto so zaznamovali 30-letnico delovanja. FOTOGRAFIJE: Gašper Stopar

Za Kresničko sta predvsem zaslužna Štefan Horvat, ambasador slovenske ljubiteljske likovne kulture, slikar in častni občan Ivančne Gorice, ter akademski kipar Boris Prokofjev, ki sta že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v nekdanji skupni občini Grosuplje začela prebujati likovno dejavnost. Nato je galerija Kresnička na Jurčičevi domačiji postala prostor tridesetletnega ustvarjalnega kipenja in žuborenja na likovnem, literarnem, galerijskem in etnografskem področju: »Vsako srečanje je svojevrsten praznik, poklon likovnim ustvarjalcem – mladim in modrim, poklon slovenski besedi, medgeneracijskemu sožitju in lepoti življenja,« je o slavljenki Kresnički povedala Tatjana Lampret, ki v njej deluje že vsa tri desetletja.
Del društva oziroma te lepe zgodbe so tudi najmlajši.
Del društva oziroma te lepe zgodbe so tudi najmlajši.

Najdaljšo tradicijo ima prav likovna dejavnost in z njo 25 zaporednih izvedb delovnih srečanj slikarjev, poimenovanih Ex tempore Muljava, na katerih se je v vseh letih zvrstilo več kot 150 odraslih slikarjev. Močno se je razvilo tudi literarno področje.

Del društva oziroma te lepe zgodbe so tudi najmlajši. V društvu se preizkušajo na skoraj vseh področjih, od glasbe, gledališča, likovnega ustvarjanja, plesa in giba do arhitekture. Na tokratni jubilejni prireditvi so se predstavili z improvizacijo krajše predstave Pod medvedovim dežnikom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije