HIŠA PENIN

Kraljica sprejela vinarje in vinogradnike

Meta in njen oče Jernej Frangež sta jih popeljala po hiši penin. Društvo iz Slovenskih Konjic je v 28 letih obstoja veliko doseglo.
Fotografija: Kraljica Meta in njen oče Jernej Frangež
Odpri galerijo
Kraljica Meta in njen oče Jernej Frangež

V tem prijetnem času, ko po kleteh dozoreva še en vrhunski vinski letnik, se je skoraj 50 članic in članov Vinogradniško-vinarskega društva Slovenske Konjice odpravilo na tradicionalno strokovno ekskurzijo. Udeleženci so obiskali vinogradnike in njihove kleti.
Konjiški vinogradniki se redno izobražujejo, zato je njihovo vino iz leta v leto boljše.
Konjiški vinogradniki se redno izobražujejo, zato je njihovo vino iz leta v leto boljše.

Pod vodstvom predsednice društva Ivice Podkrajšek so se iz vinorodnih Škalc, Dobrave in Zlatega griča odpeljali v prav tako vinorodne Slovenske gorice in Prlekijo. Poleg mnogo domačih dobrot in odličnih vin so na avtobus vzeli tudi humorista in harmonikarja Mateja, da je skrbel za prijetno vzdušje.
 

Od kleti do kleti


Strokovno izpopolnjevanje se je uradno začelo v neposredni bližini Gornje Radgone, v Hercegovščaku, kjer stoji ena najbolj znanih hiš penin v Sloveniji s 170-letno tradicijo – Hiša penin Frangež. Penine pridelujejo po stari klasični metodi, po kateri jih je v Radgoni polnil že njihov ded, Štefan Frangež. Prav tam domuje letošnja vinska kraljica Slovenije Meta Frangež.
Skoraj 50 članov in članic se je udeležilo strokovne ekskurzije. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Skoraj 50 članov in članic se je udeležilo strokovne ekskurzije. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Kraljica Meta in njen oče Jernej Frangež, lastnik Hiše penin Frangež, sta vinogradnikom predstavila družinsko podjetje in jih popeljala po več kot 2000 kvadratnih metrov veliki vinski kleti, v kateri lahko v štirih etažah hkrati gostijo več sto gostov. Poleg tega tam zori na sto tisoče litrov vrhunskih penin.

Zgodba zase je bila degustacija izvrstnih penin, ki ne navdušujejo le ljubiteljev, ampak tudi prave poznavalce vin in penin. Frangeževi pridelujejo ducat različnih vrst penin, večinoma iz sort chardonnay, modri pinot in traminec po klasični metodi in razne zvrsti ter sadne penine po charmat metodi.


Naslednja postaja je bil Jareninski vinski dvor, kjer v vinski kleti Dveri-Pax nadaljujejo več kot 800-letno benediktinsko tradicijo vinarstva na območju severovzhodne Slovenije. Kljub izjemnim užitkom so se morali vinarski popotniki odpraviti naprej, mimo Radgonskih, Kapelskih, Ljutomerskih in Jeruzalemskih vinorodnih gričev do Zasavcev v Ormoških vinorodnih goricah. Tam, na območju Miklavža pri Ormožu, so jih gostili in razvajali turistični kmetiji Puklavec.
 

Vsako leto boljše vino


Vinogradniško-vinarsko društvo Slovenske Konjice deluje od leta 1991. V dobrih 28 letih delovanja so po zaslugi mnogih izobraževanj dosegli visok nivo pridelave vin, s katerimi njihovi člani sodelujejo tudi v mestni vinoteki. Društvo aktivno sodeluje in pomaga pri organizaciji občinskih prireditev, kot so vinogradniški ples, martinovanje, ocenitev vin letnika, podelitev priznanj in poklon stari trti v Škalcah.

Sodelujejo z lokalnimi skupnostmi občin Slovenske Konjice, Zreče, Vitanje in Dobrna ter s strokovnimi službami kmetijske zbornice, s Kmetijsko svetovalno službo in ministrstvom za kmetijstvo in okolje. So aktivni člani krovne organizacije Vinis – Združenje društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije. Svoje delo želijo izboljšati z dodatnim izobraževanjem na strokovnem področju, s sodelovanjem z drugimi društvi, na prireditvah in raznih ocenitvah vin, strokovnih ekskurzijah.


Predsednica društva nam je zaupala, da so vinogradniki na njihovem območju z letnikom 2019 zadovoljni tako po kakovosti kot po količini. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije