#OSTANIDOMA

Kacin šokiral javnost: število smrti se je povečalo za kar štiri

Novi koronavirus so do zdaj potrdili v 802 primerih. Število mrtvih, ki so bili okuženi s sars-cov-2, se je povzpelo na 15.
Fotografija: Jelko Kacin, uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom, pred sejo Vlade Republike Slovenije, v Ljubljani, 19. marca 2020. [Kacin Jelko,seje,vlade,Republika Slovenija,republike,politika,politiki,ministri] FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Jelko Kacin, uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom, pred sejo Vlade Republike Slovenije, v Ljubljani, 19. marca 2020. [Kacin Jelko,seje,vlade,Republika Slovenija,republike,politika,politiki,ministri] FOTO: Uroš Hočevar

Vlada bo predvidoma danes obravnavala predlog za aktivacijo člena 37 a zakona o obrambi, kar bi vojski dalo posebna pooblastila pri varovanju južne meje. Ali bo zakon dobil podporo v parlamentu, še ni jasno. Minister Aleš Hojs je včeraj dejal, da še nimajo dovolj glasov. 

Kaj je novega v Sloveniji v povezavi s koronavirusno boleznijo 19 (V ŽIVO):

14.17 Z današnjim dnem UKC Ljubljana ukinja liniji 01 522 45 40 in 01 522 45 41 za vprašanja, povezana z boleznijo covid-19. »To nalogo je prevzel Dispečerski center zdravstva Ljubljana, ki deluje v sestavi UKC Ljubljana,« sporočajo iz UKC Ljubljana. 

Vse ostale splošne informacije o koronavirusu so dosegljive na brezplačni številki 080 1404.

Če potrebujete informacije o delujočih ambulantah v UKC Ljubljana, lahko pokličite 01 522 50 50.

11.47 Do zdaj so testirali 22.474 oseb, samo včeraj 1.125. Od tega je bilo 46 oseb pozitivnih, skupaj to pomeni 802 pozitivni osebi. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih šest ljudi, pojasnjuje govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Potem pa je nadaljeval, da žal ne drži podatek z začetka novinarske konference: včeraj smo izgubili dve osebi, žal pa danes do tega trenutka še dve.

Novi podatki o koronavirusni bolezni 19. FOTO: S. N.
Novi podatki o koronavirusni bolezni 19. FOTO: S. N.

11.43 Ministrstvo je vložilo dopolnilo, po katerem bi samozaposleni izpad dohodkov izkazovali glede na dohodke v zadnjega pol leta, poroča STA.

11.41 »Ponoči smo postali bogatejši za 25.000 mask tipa FFP2. Ta trenutek pa smo skladišče v Rojah obogatili še z 200.000 trislojnimi maskami, ki jih je zagotovila Skupina Hisense. »Hvala,« je prek twitterja sporočil minister Zdravko Počivalšek.
 

Plačevanje RTV-prispevka za gospodinjstva


11.31 Ali bodo gospodinjstva oproščena plačila RTV-prispevka?  Vasko Simoniti pojasnjuje, da o tem ni bil obveščen in da iz zapisanega v zakonu to ne izhaja. 

11.26 Kakšni ukrepi za medije? Simoniti odgovarja, da imajo mediji značaj gospodarskih družb, tako da bo država poskrbela za plače uslužbencev kot za vse druge, je pa treba vedeti, da bomo breme te krize morali prenašati vsi in se bodo tudi sredstva na ministrstvu za kultur zmanjšala v določeni meri ravno zato, da se bodo financirale pomoči drugim. 
 

Kultura, NVO, društva ...


11.17 Mega protikoronski predlog zakona namenja pozornost samozaposlenim v kulturi, ki so najbolj ranljiva skupina znotraj področja kultura, pravi minister za kulturo Vasko Simoniti. Samozaposlenim bo država omogočila izredno denarno pomoč v obliki trimesečnega temeljnega dohodka: 350 evrov za marec, če dokažejo upad dohodka vsaj za 25 odstotkov glede na februar, za april in maj pa 700 evrov, če dokažejo upad. Država krije tudi vse pripadajoče prispevke za socialno varnost za čas epidemije, še dodaja.

Na MK vodijo dve skupini, pravi Simoniti, samozaposlene, samostojne novinarje in verske uslužbence. Vsi bodo deležni omenjenega dodatka. Upravičenci predložijo zgolj izjavo, in sicer Fursu.

Kar se tiče nevladnikov: opravičeni so nadomestil plačil prispevkov delavcem in za ljudi, ki jih imajo na plačilni listi, bodo dobili nadomestila v znesku, kot sem omenil, pravi Simoniti, 700 evrov.

Glede društev: društva, ki imajo zaposlene, bodo dobila nadomestila.

Tisti, ki so financirani iz proračuna iz projektnega paketa, bo procentualno razliko do polnega zneska pokrila država, pojasnjuje Simoniti.

Če NVO ne prejemajo nobene subvencije, imajo pa zaposlene, se zaposlenim financira celotno nadomestilo v višini 700 evrov.

Upravičeni do temeljnega dohodka to dokazujejo z izjavo in ta datumski razpon je v zakonu jasno opredeljen. Do 18. aprila je treba izjavo vložiti za mesec marec, za vsak mesec naprej. Maja, če ne bodo vložili, pa bodo lahko za vse mesece nazaj in tudi dobili vse za nazaj, je še dodal.

​Varovalke: če ne bo pravih dokazil, bodo morali vračati te zneske. 

​Tistim, ki je potekla pravica po zakonu o uresničevanju javnega interesa ali organ še ni odločal, če se bo iztekla, bo podaljšana do avgusta.

​RTV Slovenija pravnim osebam in samostojnim podjetnikom ne bodo zaračunali prispevka RTV.

11.11 Število smrtnih žrtev med tistimi, ki so okuženi s koronavirusno boleznijo, se je povzpelo na 12.

11.04 Kacin pravi, da dvomi o uporabi obraznih mask na zaprtih javnih mestih niso na mestu. 
 

Nova žrtev med okuženimi s koronavirusom


11.02 Po dežju vedno posije sonce, a ne veselimo se ga preveč, pravi Kacin.

11.02 Še ena žrtev koronvirusa na Golniku: koronavirus je samo še dodatek, je v uvodu novinarske konference povedal Jelko Kacin


Lažne informacije o smrtonosni bolezni covid-19


10.51 Glede novega koronavirusa kroži informacija, da so osebe, ki so se cepile proti gripi, bolj ogrožene v primeru okužbe z novim koronavirusom. »Na Nijz navedeno ostro zavračamo, saj ne drži. Javnost ob tem ponovno pozivamo, naj se pri informiranju o novem koronavirusu zanaša na preverjene informacije uradnih institucij,« danes sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

10.31 Združenje etažnih lastnikov Slovenije (ZELS) vlado poziva, naj zagotovi strokovno realizacijo obveznega razkuževanja večstanovanjskih stavb. Kot so izpostavili, teh dolžnosti v tako kritični situaciji, kot je epidemija, ne sme prepuščati upravnikom ali etažnim lastnikom, poroča STA.

10.26 Čeprav po spletu krožijo grafi, da je Slovenija med tistimi, ki se bolje spopada z novim koronavirusom, je Bojana Beović včeraj ponudila naslednjo statistiko: »Število bolnikov, ki potrebujejo običajno bolnišnično zdravljenje, se je v zadnjih sedmih dneh podvojilo. Število bolnikov, katerih življenje je ogroženo, pa se je podvojilo v zadnjih petih dneh.«

Ne glede na mnenje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Beovićeva svetuje nošenje obraznih mask.

10.21 V Postojni so v karanteni v hotelu Epic tisti, ki so jih v Slovenijo pripeljali iz Španije. Dva sta potrjeno okužena s koronavirusno boleznijo 19. STA še poroča, da je bilo 40 brisov negativnih, pri enem pa bo treba odvzem ponoviti, kar bodo storili danes.

10.16 UKC Ljubljana in UKC Maribor sta bogatejša vsaka za po 10 respiratorjev. To je sporočil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Oglasil se je tudi Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19, ki je dodal, da prihajajo iz Kitajske in da je bilo v teh dneh skupaj dostavljenih že 40 ventilatorjev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije