EPIDEMIJA

Gantar o poletnih počitnicah: Slovenija dovolj velika, Belgija in Nemčija ukrepe podaljšujeta, Litva jih rahlja (V ŽIVO)

Bojana Beović napoveduje, da bo predstavila novo raziskavo. Zdravstveni inšpektorat je izrekel za več kot 21 tisoč evrov glob. Nekatere države so sprejele podaljšanje ukrepov za zajezitev virusa do 2. maja.
Fotografija: Piran. FOTO: Franjo Kravos
Odpri galerijo
Piran. FOTO: Franjo Kravos

Znani so novi podatki o okuženosti s koronavirusom v Sloveniji. V torek so zdravstveni delavci opravili občutno več testiranj kot med prazniki. Zadnji podatki razkrivajo, da je v Sloveniji s koronavirusom okuženih 1.248 oseb, število smrtnih žrtev pa se je povzpelo na 61. V torek so opravili 1.168 testiranj, okužbo pa potrdili pri 28 osebah. Na voljo je že tudi test, ki razkriva, ali ste okužbo preboleli, a ne bo namenjen vsem. Kako ga bodo uporabili, je na novinarski konferenci razkril Miroslav Petrovec.



22.30 Vlada je sprostila ukrep, dovoljeni so nekateri športi na prostem v občini bivanja ter odhod iz občine za sezonska oziroma vzdrževalna dela. 

19.50 BELGIJA: Belgija je z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa podaljšala karanteno do najmanj 3. maja. Množična zborovanja, kot so koncerti, festivali in športni dogodki, pa so prepovedani do konca avgusta.

19.40 Član vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije za državljane in gospodarstvo Ivan Simič svetuje, naj se espeji, podjetja prijavijo za pomoč države. Če se bo po bilanci v 2021 izkazalo, da so presegli normative, bodo lahko vrnili denar v 30 dneh brez obresti. 

19.30 NEMČIJA: Namerava ukrep omejevanja stikov, ki so ga sprejeli za zajezitev koronavirusa, podaljšati do 3. maja, dan kasneje naj bi postopoma začeli odpirati šole, so se danes dogovorili predsedniki deželni vlad in kanclerka Angela Merkel. Ta je še povedala, da vsem ljudem priporočajo nošenje mask, ko so v trgovinah ali sredstvih javnega prometa.

19.20 ITALIJA: Število okužb z novim koronavirusom se je v zadnjem dnevu povečalo za 2.667 oziroma 1,6 odstotka, kar je najmanjši delež od začetka izbruha koronavirusa. Skupaj se je po podatkih italijanske civilne zaščite okužilo 165.155 ljudi. V zadnjem dnevu je umrlo še 578 ljudi, skupaj 21.645.

18.10 LITVA: Omilili bodo ukrepe, ki so jih sprejeli za omejitev širjenja novega koronavirusa, je napovedal premier Saulius Skvernelis. Trgovine, ki imajo svoje vhode, bodo lahko od četrtka spet odprte, je napovedal. V Litvi, kjer živi 2,8 milijona ljudi, so do zdaj potrdili 1.091 okužb in 29 smrti.
 
17.30 V UKC Ljubljana je hospitaliziranih 40 bolnikov s covidom-19, od tega 13 v enoti intenzivne terapije. Na oddelkih je 27 bolnikov, v UKC Maribor ostaja število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 stabilno. V torek so jih imeli 29, kar je podobno kot v prejšnjih dneh. Med njimi potrebuje intenzivno zdravljenje 13 ljudi, kar je dve osebi manj kot konec tedna. V domačo oskrbo je bilo odpuščenih že 49 bolnikov, edini smrtni žrtvi zaradi covida-19 pa so zabeležili v začetku aprila.

V Splošni bolnišnici Celje je bilo danes ob 8. uri hospitaliziranih 19 bolnikov s covidom-19, od tega šest v enoti intenzivne terapije. 

Na Kliniki Golnik je hospitaliziranih sedem bolnikov s covidom-19, od tega dva na intenzivnem oddelku. 

16.50 Notranje ministrstvo predlaga izmenjavo osebnih podatkov med Nijz in policijo: Nijz bi osebne podatke državljanov po predlogu ministrstva za notranje zadeve delil s policijo, je razvidno iz predloga sklepa, objavljenega na spletnih straneh vlade. Policiji bi bili med drugim na voljo podatki o vrsti in trajanju karantene ter o drugih omejitvah, odrejenih za posamezno osebo.

16.10 Zdravstveni inšpektorat je v postopkih nadzora nad vsemi odloki vlade za zajezitev epidemije koronavirusa izrekel globe v skupnem znesku 21.400 evrov, so pojasnili za STA. Prek 160 glob se nanaša na kršitev prepovedi gibanja in izbiranja na javnih mestih ter površinah in prepoved gibanja zunaj občin. Skupna vrednost teh glob je 16.000 evrov.

15.00 HRVAŠKA: Doslej je na Hrvaškem umrlo 34 oseb, 1.741 pa je bilo okuženih.Največ okuženih je v Zagrebu, kjer so zabeležili 421 primerov, sledi Splitsko-dalmatinska županija s 365 primeri.
 

Potovanja v tujino pod vprašajem


Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci povedal, da smrtnost letos ni večja kot v prejšnjih letih. »Vedeti je treba, da gre pri starejši populaciji za številne pridružene kronične bolezni, zaradi katerih bolehajo že več let. V tem trenutku se umrljivost v primerjavi s podatki iz 2018 in 2019 ne razlikuje. Po številu umrlih ne odstopamo od teh dveh let. Lani je bilo umrlih celo več. Razlage potekajo v tej smeri, da smo z ukrepi za zajezitev covida-19 zmanjšali nekatere druge respiratorne infekte. Gantar je še povedal, da so bile žrtve covida-19 v večini oskrbovanci domov za starejše, a je dodal, da niso vsi umrli v bolnišnicah. 



Gantar je odgovoril tudi na vprašanje, kakšne so napovedi glede potovanj v poletnih mesecih. »Veliko je odvisno od razmer v prihodnjih mesecih. Menim, da je primernejše izkoriščanje svojega prostega časa v Sloveniji kot v tujini. Covida-19 ne poznamo dovolj dobro. V teh okoliščinah je bolje bivati in delati v domačem okolju, kjer obvladujemo položaj. Zdaj imamo lepo priložnost, da Slovenijo bolje spoznamo. V celotni situaciji je to, da bi morali oddih preživeti doma, najmanjša težava,« je še dejal in dodal, da obiskovalci lahko dopust kakovostno preživijo pri nas.

Bolniki čakajo doma predolgo


11.05 Gantar je povedal, da se soočamo z novo boleznijo, ki je še ne poznamo dovolj, zato so tudi različne interpretacije različnih držav. Če gledamo zadnji mesec, smo lahko z izidom zadovoljni. Krivuljo nam je uspelo preusmeriti v drugo smer in stabilizirati razmere. 

»Iščemo optimalne rešitve, kje in na kakšen način lahko začnemo blažiti ukrepe, ki smo jih sprejeli. Ne glede na to, kakšni bodo ukrepi, bo izpostavljeno izogibanje tesnejšim stikom. To bo stalnica za daljše obdobje. Vzdržati se bo treba tesnejših stikov,« je dejal in dodal, da bodo higiena rok, razkuževanje rok in uporaba mask ključni dejavniki za naprej.

»Če smo na začetku meseca zaustavili delovanje sistema, zdaj razmišljamo, da bi nabor zdravstvenih storitev razširili.Vsem je poznan problem daljših čakalnih dob in v teh razmerah ne želimo onemogočiti zdravljenja vsem tistim, ki ga potrebujejo,« je dejal in dodal, da 11. aprila nadaljujejo z določenimi posegi. Skrb vzbujajoče je bilo dejstvo, da so se pogosto v ambulantah znašli bolniki, ki so predolgo čakali doma iz strahu pred okužbo.

Tomaž Gantar. FOTO: posnetek zaslona
Tomaž Gantar. FOTO: posnetek zaslona


V zadnjih in treh tednih je prišlo do izostanka, ki ga ne želijo podaljševati še naprej, pravi Gantar. »Logično je, da smo med prve ukrepe sproščanja sprejeli ravno to na področju zdravstva, ker je to najpomembnejši del našega življenja. Normalizirati se morajo tudi razmere v gospodarstvu, saj bomo sicer imeli pretirane težave.«

​Gantar napoveduje širše testiranje, ki bo pokazalo dogajanje v populaciji. »Sproščanje ukrepov bo zelo postopno. Če danes neki ukrep sprostimo, lahko posledice spoznavamo šele po dveh tednih, po preteku inkubacijske dobe, zato je postopnost na mestu. Ta obolenja običajno potekajo v ciklih in valovih, zato nas podatek o prekuženosti populacije zanima, da bomo vedeli, kako ravnati v bodoče.« Dejal je še, da bodo upoštevanje ukrepov, kot so razkuževanje, omejevanje stikov in uporaba mask, še dolgo del naših življenj. 

Zobozdravstvenih pregledov še ne bo

Na področju zobozdravstva sproščanje ukrepov še ni na vidiku, saj gre pri tem zdravljenju za tesnejši stik. »Ko bomo videli, kaj pomeni sproščanje ukrepov na področju zdravstva, se bomo lahko odločili, kako naprej tudi v zobozdravstvu. Glede na večje število okuženih zdravstvenih delavcev menimo, da je treba ravnati previdno.«

Odgovoril je na vprašanje, zakaj so nekatere medicinske sestre dobile celo nižjo plačo, kot so jo dobivale prej. Povedal je, da to težko komentira, saj ne ve, kako so bile izpostavljene in kako so bile razporejene na delovnem mestu. Pravi, da ministrstvo za zdravje o plačah ne odloča, ampak je to v pristojnosti ministrstva za javno upravo. »Ne glede na to, za koga v zdravstvu gre, če je bil izpostavljen večjemu tveganju, mu dodatek pripada,« je povedal in dodal, da ne sme biti dvoma, da kdor je bil izpostavljen dobi dodatek. 

 


11.00 »Slovenija pripravlja načrt za izhod iz te krize,« je novinarsko konferenco začel Jelko Kacin. Evropska komisija bo pripravila smernice za izhod. »Spodbudni so podatki iz Italije in Avstrije, da se število žrtev zmanjšuje. A podatki še ne pričajo, da je epidemija dosegla vrhunec,« je dejal Kacin. 

Pravi, da so nas najbolj prizadeli ukrepi, ki prepovedujejo fizični stik. »Uspeh premagovanja izzivov, kjer je na preizkušnji solidarnosti.« Pravi, da se je izkazala, ko je bilo treba vrniti domov državljane in državljanke iz drugih držav. »Finančni ministri bodo o nadaljnjih ukrepov razpravljali jutri.«



0.00 V trgovinah, lekarnah, poštnih poslovalnicah in na drugih zaprtih javnih krajih je od danes tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto prej obvezne uporabe rokavic. Sprememba sicer sledi že prejšnji teden podanim priporočilom vodstva ministrstva za zdravje, razkužila pa je po pojasnilih vlade dolžan zagotoviti ponudnik storitev. Vlada je spremembo odloka, ki določa ukrepe na zaprtih javnih krajih v času epidemije novega koronavirusa, sprejela na torkovi dopisni seji, veljati pa je začela danes. Poleg razkuževanja rok pa ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb še naprej ostaja v veljavi obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot je šal ali ruta, ki prekrije nos in usta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije