Klobase in slanina za vrhunsko letino

V Podlehniku tradicionalna Vincekova rez trte. Če na Vincenca sonce sije, se dobro vino v čaše vlije.
Fotografija: Po starem običaju so na vinsko trto obesili klobase in slanino. FOTOGRAFIJI: osebni arhiv
Odpri galerijo
Po starem običaju so na vinsko trto obesili klobase in slanino. FOTOGRAFIJI: osebni arhiv

Minulo nedeljo so člani Turističnega društva Podlehnik skupaj z družino Pajnkiher in kletarjem TD Podlehnik Francem Pajnkiherjem pripravili 3. Vincekovo rez. Na pobočjih s soncem obsijanih haloških gričev namreč velja prastari rek, da na dan sv. Vincencija, Haložani začnejo rez v vinogradu.

Blagoslov na eni izmed najstarejših haloških kmetij. FOTOGRAFIJI: osebni arhiv
Blagoslov na eni izmed najstarejših haloških kmetij. FOTOGRAFIJI: osebni arhiv

Nekakšen krajevni praznik, zagotovo pa praznik tamkajšnjih vinarjev, ki naznanja slovo od najhujšega dela zime, ko vinogradniki že lahko gredo v vinograd, je tudi osrednjega akterja tega sila pomembnega opravila, rezača, postavil za najbolj cenjenega in spoštovanega delavca v vinogradu.

Lokalni pregovor sicer pravi Rezač je prvi berač, a kljub zloglasnemu reku mora še dandanašnji vsak vinogradnik ob zori v svoj vinograd in obrezati vsaj tri trte, med vitice navesiti mesene priboljške, klobase in slanino, ter vinsko bogastvo krepko zaliti z vinom. Obredje je trdno povezano z verovanjem, da bo le na ta način trta jeseni dobro obrodila.

Simbolična rez je tako potekala na eni izmed najstarejših haloških kmetij, pri Pajnkiherjevih v Doleni na Rodnem Vrhu. Ob družinskem vinogradu so se popoldne zbrali številni obiskovalci, rezači, gostje in nastopajoči.

Kulturni program so s pesmijo popestrili ljudski pevci DU Tezno, svoje veščine na starih ljudskih glasbilih žvegli in trstenkah sta pokazala Kaja in Janez, meh frajtonarice je nategoval Štefan, za prešerni smeh je poskrbela Skupina šeg in navad TD Podlehnik, za srbenje pet so bili krivi ljudski godci Haloški veseljaki TD Podlehnik. Zbrane vinogradnike in ljubitelje rujne kapljice so pozdravili predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič, gospodar vinogradniške kmetije Franc Pajnkiher in župan občine Podlehnik, mag. Sebastian Toplak. O rezi vinske trte je obiskovalce podučil direktor ptujskega kmetijsko-gozdarskega zavoda Andrej Rebernišek.

Nastopil je težko pričakovani trenutek – odhod v vinograd. Debele klobase so prinesli za daritev in trto omočili z vinom. Glede na količino dobrot kaže, da bo letina dobra! Blagoslov vinogradov in okoliške narave je opravil duhovnik p. Andrej Sotler, program pa je spretno povezovala Zdenka Golub, osrednja kulturna promotorka Haloz in varuhinja bogate ljudske zapuščine dežele tisočerih gričev.


Sledila je bogata vinogradniška malica, manjkala ni niti žlahtna kapljica. Tradicionalna rez vinske trte se izvaja v sklopu ocenjevanja vin, martinovanja in pušlšankov ter je ena osrednjih krajevnih akcij za boljšo prepoznavnost domačega kraja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije