RAZSTAVA

Klic jelena v galeriji

Razstava rezbarja Petra Gučka. Za en izdelek tudi do 200 ur dela.
Fotografija: Peter Guček z gozdnim možem FOTOGRAFIJI: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Peter Guček z gozdnim možem FOTOGRAFIJI: Janez Kuhar

NAKLO – Kulturno-umetniško društvo (KUD) LIK Naklo je v Pavlinovi galeriji Kulturnega doma Janeza Filipiča v Naklem organiziralo razstavo rezbarja Petra Gučka iz Križev pri Tržiču, Klic jelena. Na ogled bo do 20. oktobra. Do zdaj je sodeloval na 50 skupinskih razstavah v Sloveniji in Avstriji ter imel več samostojnih. Za svoje delo je prejel vrsto priznanj.
Zaplet rogov
Zaplet rogov

To je njegova že 22. samostojna razstava rezbarskih del. V Naklem je na ogled 40 reliefov in kipov z lovsko tematiko. Ustvaril je že več kot 130 različnih izdelkov, med reliefi, kipi, skledami so celo gobe in drugi sadeži, prevladujejo pa globoki reliefi. Za zahtevnejše izdelke je potrebnih tudi do 200 ur dela. Je prejemnik certifikata nacionalnih in poklicnih kvalifikacij, ki mu priznava poklic rezbarja. Peter Guček je po upokojitvi leta 2006 spoznal, da je rezbarstvo njegov pravi hobi. Že od otroštva ima rad naravo, predvsem živalski svet, zato ni nič nenavadnega, če v njegovih motivih prevladuje lovska tematika.

Z rezbarstvom se ukvarja šele 12 let, vendar njegova dela izdajajo vrhunske podobe, tako v izbiri motiva kot v kakovosti izdelave. Vsak rezbarski izdelek ima svoje ime, svojo zgodbo. Naj bo to orel, lovec z gamsom, planinski šopek ali ruk jelena v planini. Veliko rezbari, veliko pa tudi razstavlja, saj ljudje cenijo njegove umetnine. Preizkusil se je tudi z železom in jeklom, čeprav njegova ljubezen ostaja les, pa naj bo to lipa, oreh, češnja ali hruška.


Zadnje čase ga navdihujejo tudi stari štori in korenine. Strukturo lesa je seveda pomembno poznati, pove; lipa ima mehkejši les, primeren za začetnika rezbarja, oreh je bolj trd, ima bolj vlaknasto strukturo, in če ga tolčeš in klešeš, se ne odlomi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije