VESELI DECEMBER

Kdo bo izplačal najvišjo božičnico

Ponekod bodo dobili nagrado, nekateri delavci pa nič.
Fotografija: Božičnice bodo letos višje kot lani. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Božičnice bodo letos višje kot lani. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Nekatera podjetja vsako leto z božičnico ali celo s 13. plačo nagradijo svoje zaposlene. Morda je skrb vzbujajoč le podatek, da se za tovrstno dodatno decembrsko izplačilo odloči le slabih 25 odstotkov vseh slovenskih podjetij.

V Telekomu Slovenije bodo vsem zaposlenim izplačali božičnico v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne bruto mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Za september je bila 1632,88 evra. V še enem telekomunikacijskem podjetju A1 božičnice ne bodo izplačali.

V Krki bodo izplačali božičnico v višini 1309,96 evra bruto. Razveselili se je bodo lahko vsi redno zaposleni kot tudi sodelavci, zaposleni prek zaposlitvenih agencij, in sicer bo na računu 20. decembra. Vse zaposlene bodo nagradili tudi v Leku, in sicer v znesku 1330 evrov bruto za vse zaposlene, v variabilnem delu pa bo odvisna od plače posameznika.


V Petrolu bodo vsem zaposlenim v Sloveniji izplačali nagrado za poslovno uspešnost v znesku 1200 evrov bruto na zaposlenega, kar je devet odstotkov več v primerjavi z lanskim letom. Izplačana bo 15. decembra. Tudi uprava skupine GEN-I se je odločila, da v decembru 2018 izplača vsem zaposlenim božičnico v višini 100 odstotkov povprečno izplačane plače v Sloveniji.

Z nekoliko skromnejšo božičnico, ki pa vendarle je, bodo svoje zaposlene nagradili v trgovskih podjetjih. V Mercatorju bodo zaposleni za nedoločen in tudi določen čas dobili božilnico 200 evrov bruto (lani 110 evrov), izplačali pa jo bodo ob plači 14. decembra. Mercator vsako leto dodatno nagradi tudi najboljše posameznike.

Nagrado bodo izplačali tudi v Hoferju in Lidlu, pri obeh bo Božiček obdaroval tudi otroke zaposlenih. V Hoferju bodo sodelavcem v decembru izplačali 240 evrov bruto, v Lidlu pa bodo vsi zaposleni ne glede na delovno mesto 14. decembra prejeli božičnico 260 evrov.


Uslužbenci bank se ne morejo ravno veseliti. V Abanki ne bodo izplačali božičnice, bodo pa nagradili zaposlene, ki pri delu dosegajo nadpovprečne rezultate. Tudi v NLB božičnice ne izplačujejo niti 13. plače. Imajo pa v kolektivni pogodbi zapisano možnost izplačila nagrade za poslovno uspešnost, ki je odvisna od posameznikove delovne uspešnosti. Nova KBM pa bo vsem izplačala božičnico v vrednosti 919 evrov bruto.

Božičnico bodo 18. decembra izplačali tudi v Gorenju, in sicer v enaki višini kot lani – 600 evrov bruto.

Od letos so božičnice razbremenjene plačila dohodnine, zato bodo že zato malenkost višje, saj bodo delavci prejeli neto prejemke teh izplačil.


 

Koliko znaša božičnica v vašem podjetju? Sporočite nam prek spodnjega obrazca.


Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije