EKOLOGIJA

Kaj na polju delajo bale odpadne embalaže?

Krajani zahtevajo, da podjetje Publicus iz Štude odpelje bale odpadne plastike.
Fotografija: Stisnjeni odpadki in v plastično folijo zavite bale, ki jih je podjetje Publicus navozilo v neposredno bližžino vasi ŠŠtuda in Mala Loka. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Stisnjeni odpadki in v plastično folijo zavite bale, ki jih je podjetje Publicus navozilo v neposredno bližžino vasi ŠŠtuda in Mala Loka. FOTO: Leon Vidic

Podjetje Publicus je pred časom v Študi kupilo parcelo z namenom, da na njej zgradi gospodarsko infrastrukturo. Ker se gradnja še ni začela, so se odločili, da bodo zemljišče začeli uporabljati za »začasno skladiščenje bal nenevarne odpadne plastike«, ki so jo dodatno ovili v folijo, poroča današnje Delo.

Zemljišče, na katero so začeli voziti bale odpadne embalaže, je v bližini čistilne naprave Domžale-Kamnik in neposredni bližini Kamniške Bistrice. Krajani so postali pozorni na dogajanje, ko so videli tovornjake, ki tja dovažajo bale. Zmotil jih je tudi smrad, zato so se organizirali v civilno iniciativo in na pomoč poklicali inšpekcijo, policijo in gasilce.

Pogled v eno od bal jim je razkril, da gre za umazano in smrdečo odpadno plastiko. Krajani so izpostavili, da jih je strah, da se jim ne bi zgodil Kemis oziroma požar zaradi samovžiga plastike. Organizirali so nočne (gasilske) straže in na noge dvignili tako občinske kot državne inšpektorje ter sklicali več sestankov.

Lastnik podjetja Publicus se je odločil, da zaradi odzivov krajanov in občine dovoze začasno prekine. Prav tako pa je zagotovil, da odpadki niso okoljska nevarnost ne za vodo ne za zrak, prav tako pa izključuje možnost samovžiga.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije