VELIKO RAZOČARANJE

Jezna dijakinja ostala brez štipendije, na CSD so jo odslovili

Naša bralka v tem šolskem letu ne bo prejemala štipendije, ker je zamenjala izobraževalni program.
Fotografija: Zaradi dodatnega šolanja eno leto pred štipendije. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Zaradi dodatnega šolanja eno leto pred štipendije. FOTO: Getty Images

LJUBLJANA – Oglasila se nam je razočarana bralka, dijakinja 3. letnika, ki je letos ostala brez državne štipendije. Zakaj? Ker je po dokončani srednji trgovski šoli želela nadaljevati šolanje, se je vpisala še v program ekonomski tehnik, vendar jo Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije šteje kot tiste, ki letnik ponavljajo. »Sem dijakinja 3. letnika programa ekonomski tehnik. Prestavila sem se iz programa trgovec, ki sem ga lani dokončala, za kar imam tudi vsa potrebna dokazila. In kot vsakemu dijaku mi prav pride kakšen dodaten evro, zato sem tudi letos oddala vlogo za štipendijo, ki pa je bila zavrnjena, češ da ponavljam letnik. No, ne vem, kako lahko letnik ponavljam, ko pa imam pred seboj spričevalo o opravljenem letniku,« je zapisala.

Štipendija bo mirovala

Dan po prejeti odločbi je dijakinja obiskala bližnji center za socialno delo, kjer pa so jo menda nesramno odslovili, da za ponavljanje letnika štipendije ne more dobivati. Štipendija ji bo v tem letu mirovala, spet pa bo do nje upravičena v naslednjem šolskem letu.

V tem šolskem letu očitno ne bo prejemala štipendije. FOTO: Reuters
V tem šolskem letu očitno ne bo prejemala štipendije. FOTO: Reuters

Za pojasnila smo se zato obrnili na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. »Zakon o štipendiranju določa v 9. členu, da štipendist lahko prejema štipendijo eno leto za posamezen letnik na ravni izobraževanja, ki je višja od njegove že pridobljene ravni. Ker je štipendistka za tri leta srednješolskega izobraževanja že prejemala štipendijo, ji glede na navedeno pripada za srednješolsko izobraževanje še štipendija za 4. letnik. Enako velja za maturitetni tečaj – štipendija pripada samo v primeru, da štipendist za 4. letnik na srednješolski ravni še ni prejemal štipendije. V programih PTI (poklicno-tehniško izobraževanje) štipendija pripada za oba letnika (4. in 5.),« so zapisali.

Naj še omenimo, da je dijakinja opravila diferencialne izpite za prestop v drug program, za program PTI, v katerih bi sicer štipendijo očitno prejemala, pa se ni odločila, ker v njenem kraju sploh ni na voljo, kakšen drug kraj pa se ji zdi predaleč.

Po kakšni logiki ponavlja?

»Naj mi nekdo razloži, po kakšni logiki jaz letnik ponavljam. Ponavljanje letnika je obiskovanje istega letnika istega programa, ki ga nisi opravil na isti stopnji,« meni dijakinja, prepričana, da pri njej ne gre za ponavljanje letnika.

Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Na ministrstvu smo zato zaprosili za dodatna pojasnila, kako sploh definirajo ponavljanje letnika. Povedali so, da se je za ponavljanje do šolskega leta 2018/19 res štelo ponavljanje istega letnika na istem izobraževalnem programu, zdaj pa so to iz zakona spustili in preverjajo samo napredovanje. »Torej gre za to, ali je štipendist glede na predhodno leto vpisan v višji letnik. Vendar pa tudi v preteklih letih štipendija v takšnem primeru ni bila dodeljena.« Podoben primer so sicer tudi študijski programi prve in druge stopnje v primerjavi z enovitimi magistrskimi programi. Če je štipendist za študijski program prve stopnje že prejemal štipendijo za 4. letnike, lahko ob vpisu na enoviti magistrski program prejme samo še za 5. in 6. letnik, ne pa za prve štiri letnike, čeprav gre za izobraževanje na višji ravni.

Štipendistka se lahko na odločbo sicer pritoži, a drugo vprašanje je, ali bo pri tem uspešna.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije