NIČ VEČ ZAUPNO

Jasno je, ali je Janez Janša grozil poslanki LMŠ

Janez Janša je zahteval umik oznake zaupnosti svojega govora.
Fotografija: Janez Janša je zahteval umik oznake 'zaupno'. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša je zahteval umik oznake 'zaupno'. FOTO: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA  – Po zahtevi prvaka SDS Janeza Janše, ki mu je poslanka LMŠ Jerca Korče očitala grožnje na seji komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs), je danes razkrit Janšev nagovor. ​Napovedal je vztrajanje pri nadzoru Sove in opozoril na težave, če to ne bo omogočeno: »Če predsednik vlade tega ne vidi, bo na koncu plačal s svojo glavo, kot sedaj kaže.«


Umaknjena oznaka 'zaupno'

»Naš interes in seveda naša dolžnost je, da predvsem branimo to prvo točko, se pravi, da branimo pravico parlamenta, da nadzoruje tajne službe. Saj zato smo parlamentarna demokracija,« sledi iz javno dostopnega nagovora Janše na seji Knovsa minuli torek.

V razpravi je direktorju Sove Rajku Kozmelju očital laži glede uhajanja informacij. Te po Janševem mnenju uhajajo iz Sove. Ta je sicer tožilstvu in policiji naznanila sum izdaje tajnih podatkov, kar pa po Janševih ocenah še poslabšuje stvari. Med drugim pa je v razpravi ocenil, da je zadeva bistveno presegla dimenzijo zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca v Sovi. Tistim, ki imajo kanale do vlade, je na seji dejal, naj vladi sporočijo, da dlje ko se bo stvar vlekla, slabša bo. »Iz nekega problema, ki na začetku ni bil ne vem kako velik in strateški, to postaja velikanski problem, ki bo prešel tudi meje in pač zaradi konteksta samega, zanimivo to za novinarje in za poročanje. To res ne bo države postavljalo v kakšno lepo luč.«

»Predsednik vlade zaposlil ljubico v tajni službi. Saj ne bo nobeden mislil, da je to kakšen velik prekršek, pa škandal. Da je pa to skrajno neumno, pa nespametno, pa kako je to sploh možno, to bodo pa vsi vedeli. Veste, to potem vpliva na ugled te države v času pred predsedovanjem,« je nadaljeval Janša. Dejal je, da se večina škode še da preprečiti, a da to ni odvisno od opozicije. Napovedal je vztrajanje pri nadzoru in pri tem, da direktor (Sove, op. p.) ni sposoben. Če predsednik vlade tega ne vidi, pa bo po Janševih navedbah »na koncu plačal s svojo glavo«.


Poslanka dejala, da je grozil

Korčetova je sicer v svoji objavi na twitterju po torkovi seji komisije navedla: »Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore,« je zapisala in uporabila ključnika Knovs ter JJ.

Janša je to označil za laž in kmalu napovedal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave in javno objavili magnetogram.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije