V BUDIMPEŠTI

Janša na obisku pri Orbanu

Na obisku je bil z Urško, z Orbanom pa sta poklicala ameriškega predsednika Donalda Trumpa.
Fotografija: Orban mu je čestital za zmago na nedavnih parlamentarnih volitvah. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Orban mu je čestital za zmago na nedavnih parlamentarnih volitvah. FOTO: Tadej Regent, Delo

BUDIMPEŠTA – Prvak SDS Janez Janša se je v soboto v Budimpešti srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Kot poroča madžarska tiskovna agencija MTI, mu je ta med drugim čestital za zmago na nedavnih parlamentarnih volitvah v Sloveniji. Po srečanju, ki je potekalo v poslopju madžarskega parlamenta, je Orbanov tiskovni predstavnik Bertalan Havasi še povedal, da sta se sogovornika dotaknila tudi vključevanja držav zahodnega Balkana v evropske integracije, ki da ga Madžarska v celoti podpira.

Kot navaja Nova 24 TV na svoji spletni strani, je bil Janša pri Orbanu na zasebnem obisku skupaj s soprogo Urško, med srečanjem »pa so opravili tudi konferenčni klic s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom«. MTI poroča, da je Trump poklical Orbana po telefonu in da sta med drugim govorila o novem ameriškem veleposlaniku, ki prihaja na Madžarsko. Kot je povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, sta govorila tudi o pomenu zaščite meja in se strinjala, da država, ki ne zmore varovati svojih meja, ni več država.

Trump je pozval Madžarsko, naj trdno brani svojo južno mejo, Orban pa mu je zagotovil, da je Budimpešta zavezana nadaljevanju svoje politike na področju migracij in zaščiti svojih meja. Pred tem je Orban na konferenci v Budimpešti dejal, da v sporu o migracijah v EU ni možen kompromis, da ni potrebe po takšnem kompromisu in da ne »pozna nobenega dokumenta, ki bi narekoval, da če postaneš član EU, moraš postati država za migrante«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije