USODA

Janša kot Janković

Zmagovalka volitev končala v opoziciji.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – »Sestavljanje vlade mimo zmagovalca volitev povečuje apatijo med volivci in znižuje zaupanje v demokracijo zato bo v prihodnje nujna sprememba volilnega sistema,« je dejal poslanec iz vrst SDS Danijel Krivec. A Šarčeva vlada ne bo prva, ki bo sestavljena brez zmagovalca volitev. 

Za vse tiste, ki ste pozabili, naj obudimo leto 2011, ko je na volitvah zmagala Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija. Prepričali so 28,51 odstotka volivcev, na drugem mestu je bila stranka SDS s 26,19 odstotka, na tretjem SD (10,52 odstotka), nato pa so sledili Državljanska lista Gregorja Viranta (8,37), Desus (6,97), SLS (6,83) in NSi (4,88).

Kot je dobro znano, je Jankoviću sestavljanje koalicije spodletelo, je pa priložnost izkoristil SDS z Janezom Janšo na čelu, ki je oblikoval vladno koalicijo s SLS, NSi in Desusom, torej brez zmagovalke volitev. Janševa vlada mandata ni preživela do konca: zdržala je dobro leto, nato pa je vajeti prevzela Alenka Bratušek. Kako se je končalo njeno vladanje, pa se verjetno še spomnite ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije