SLIKANICA

Iz zgodbice za lahko noč nastala slikanica

Alenki Križnik se je porodila zamisel za besedilo, Klavdiji Simler za likovno podobo. Po Dežnem škratu in Nezadovoljnem ptiču nastala še predstava za otroke.
Fotografija: Alenka Križnik je po zgodbi, ki jo je povedala hčerki, napisala slikanico. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Alenka Križnik je po zgodbi, ki jo je povedala hčerki, napisala slikanico. FOTO: Osebni arhiv

ŠENTJUR, CELJE –  Eno vedno koristnih darilc za otroke je gotovo knjiga, za najmlajše pa slikanica, v kateri imajo glavno besedo pravzaprav slike oziroma liki, ki v njej nastopajo. Če zgodba malim bralcem hkrati kaj pove in jih česa nauči, še toliko bolje.
Alenka Križnik je po zgodbi, ki jo je povedala hčerki, napisala slikanico. FOTO: Osebni arhiv
Alenka Križnik je po zgodbi, ki jo je povedala hčerki, napisala slikanico. FOTO: Osebni arhiv

Šentjurčanki Alenki Križnik se je takšna ideja porodila že pred leti. Ker je vedela, da mora biti slikanica opremljena s kakovostnimi slikami, pa se je za pomoč obrnila na vsestransko umetnico. Tako sta se ljubiteljski ustvarjalki, vsaka na svojem področju, lotili skupnega projekta.
 

Ob pisanju še mama treh otrok


Križnikova, sicer zaposlena na centru za socialno delo, je članica Literarnega društva Šentjur in v prostem času rada piše poezijo ter kratko prozo. Pa tudi strokovno literaturo, ki je največkrat objavljena v Pravni praksi in v zadnjem času tudi lokalnem časopisu Šentjurčan. Klavdija Simler pa se ukvarja z veliko rečmi in na tekmovanjih prejema najvišje nagrade s področja kulinarike, kulinarične artistike, lepopisja, izdelave tort ter kostumov za pustna rajanja. Prav tako vodi različne tečaje s področja lepopisja in kuhanja.
Klavdija Simler je vsestranska umetnica. FOTO: Osebni arhiv
Klavdija Simler je vsestranska umetnica. FOTO: Osebni arhiv

»Živimo v času, ko pogosto naletimo na negativizem. Nekega večera sem svoji hčerki, da bi lažje zaspala, kar iz glave, ker nisem imela moči za branje, povedala zgodbo, v kateri sem se dotaknila prav te teme. Kako so nekateri stalno nezadovoljni, spet drugi polni optimizma. Ker se mi je zdelo, da zgodba sploh ni tako slaba, sem jo zapisala, da ne bi utonila v pozabo, in si na tihem želela, da bi jo nekoč prebral še kdo. Pred dvema letoma sem naposled zbrala pogum in Klavdijo pobarala, ali bi jo bila pripravljena likovno opremiti. Pravzaprav mi je ni bilo treba kaj dosti prepričevati,« pove Križnikova.
Slikanica ima pomembno sporočilno vrednost.
Slikanica ima pomembno sporočilno vrednost.

Morebiti kdo ob tem celo pomisli, češ, kaj pa je takega narediti eno slikanico, ob vseh knjigah, ki izidejo vsako leto. A za mamo treh otrok, ki hodi v službo in si neizmerno želi spremeniti našo ljubo domovino v pravično in pošteno deželo, to ni ravno majhen zalogaj. Križnikova ga je zmogla. Pravi, da tudi zato, ker je imela izjemno srečo, da je naletela na Klavdijo. Z njeno pomočjo in pomočjo Literarnega društva Šentjur je tako slikanica z naslovom Dežni škrat in Nezadovoljni ptič le ugledala luč sveta.


Dežni škrat gre na sonce


»Vse to, kar sem napisala v tej zgodbi iz nekega neznanega navdiha, sem skozi ustvarjanje knjige okušala na lastni koži. Deležna sem bila pomoči številnih ljudi, ki so nama tako in drugače pomagali graditi slikanico. Največja zasluga pa gre Klavdiji, ki me je spodbujala tudi takrat, ko sem sama že rahlo izgubljala potrpljenje. Ona pa si je upala iti v posel z neuveljavljeno pisateljico. Za to izkušnjo sem ji res neizmerno hvaležna,« pravi Križnikova.

»Knjiga Dežni škrat in Nezadovoljni ptič govori o Dežnem škratu, ki je večino časa, ko je sijalo sonce, preživel v svoji hiški in se veselil dežja, kadar je deževalo. Nekega dne pa je srečal Nezadovoljnega ptiča, ki se je neprestano pritoževal. Ta je škrata spodbudil, da pokuka na plan, ko bo spet sijalo sonce. Radovednost mu ni dala miru in sprejel je Ptičev izziv. Pri tem pa je dobil pomembna spoznanja o prijateljstvu, solidarnosti, spoštovanju danega in vsem tistem, kar lahko bralec sam najde, če pusti domišljiji prosto pot,« razloži Križnikova vsebino slikanice, ki prinaša pomembno sporočilno vrednost. »Glavna lika sta popolno nasprotje, a če si dovoliš videti svoje šibke točke, lahko postaneš boljši,« razloži Križnikova.
Slikanica je dobila prostor tudi na odru, predstavo so poimenovali Zapojmo skupaj. Foto: Osebni arhiv
Slikanica je dobila prostor tudi na odru, predstavo so poimenovali Zapojmo skupaj. Foto: Osebni arhiv

A ni ostalo samo pri slikanici, ki ima posebno vrednost tudi zato, ker so bile slike v njej poprej naslikane na platno in nato preslikane v slikanico, kar pomeni, da lahko vsak opazi pike, ki jih na sliki pusti platno. Po slikanici je namreč nastala predstava z naslovom Zapojmo skupaj, ki predstavlja predzgodbo slikanice in je doživela premiero septembra lani v Dobju pri Planini.


Vloge so si razdelili kar člani družin Križnikove in Simlerjeve ter sošolci njunih otrok. Scenarij, besedila in melodije pesmi je prispevala Križnikova, aranžma Andrej Toplišek, širši javnosti bolj znan kot harmonikar Okroglih muzikantov, kostume pa je po strokovnih nasvetih znane modne oblikovalke Urške Drofenik izdelala in sešila Simlerjeva, medtem ko je pri plesnih točkah pomagala plesna učiteljica Špela Medved iz Laškega. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije