SESTAVLJANJE KOALICIJE

Han: Tonin je edini, ki lahko zbere več kot 46 glasov

Šarec je dejal, da bo Tonin na položaju začasno, Han pravi drugače. 
Fotografija: Matjaž Han. FOTO: arhiv Dela
Odpri galerijo
Matjaž Han. FOTO: arhiv Dela

LJUBLJANA – V državnem zboru so novoizvoljeni poslanci prvič sedli v poslanske klopi in začeli postopek oblikovanja nove vlade. Marjan Šarec je še pred začetkom seje, ki se je začela ob 11. uri, dejal, da bodo v LMŠ predlagali za začasnega predsednika državnega zbora Mateja Tonina. A kot kaže, Tonin ni za vse le začasni kandidat. Po izjavah Matjaža Hana je mogoče sklepati, da je to prvi obris nove koalicije, za katero pa se še ne ve, kakšna točno bo.

Tik pred nadaljevanjem konstitutivne seje je pred novinarje stopil Matjaž Han (SD) in povedal, da Matej Tonin ni nujno začasni predsednik državnega zbora. Izkazalo se je, da je Tonin v tem trenutku edini, ki lahko zbere več kot 46 glasov.

Han je najprej povedal, da so volitve pokazale, da nobena stranka nima tega privilegija, da bi lahko v celoti izvrševala svoj program, in da bo potrebno sodelovanje. »Ne moremo imeti čisto leve in čisto desne koalicije. Moje izkušnje in razgovori kažejo, da je ta trenutek Matej Tonin edini, ki lahko zbere več kot 46 glasov. Ko bodo konstituirane poslanske skupine, bomo videli, kako naprej. Od ponedeljka naprej se bomo pogovarjali naprej o programih. Potrebno bo veliko politične volje in modrosti.«

Poraz levice, zmaga NSi?

Na vprašanje, zakaj ne govori o Toninu kot o začasnem predsedniku, je dejal, da tega termina ni in da je to na neki način začetek neke nove koalicije. »Upam, da bodo vsi, tudi v Levici in SNS, znali pokazati, da so sposobni iti v vlado in vladati. Najslabše bi bilo, da ne bi imeli predsednika državnega zbora,« je dejal.

Čeprav leve stranke niso našle svojega kandidata in niso bile sposobne zagotoviti 46 glasov, za Hana to ni politični poraz levih strank. »Se moramo res deliti na leve in desne? Zakaj ne more biti predsednik z desne? Na tak način zastrupljamo to državo. To za koalicijo ne pomeni nič,« je dejal in dodal, da ima trenutno pravico do sestavljanja vlade Janez Janša, nato pa Šarec.  

Han je še dejal, da sam da veliko na pogovore in dogovore za štirimi stenami ter da mu stisk roke pomeni več kot podpis.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije