NESRAMNEŽEM JE ODKLENKALO

Greste na Bled? Pripravite denarnico

Z javnim razpisom iščejo izvajalca, ki bo odvažal in hranil vozila.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec, Delo

BLED – Na Bledu se ob višjih temperaturah tare obiskovalcev, zato mnogih lanska izjava takratnega šefa blejskega turizma Matjaža Berčona ni presenetila, so se pa mnogi strinjali, da bi sporočilo lahko predal z drugačnimi besedami. Slovencem, enodnevnim obiskovalcem, je svetoval, naj se modremu dragulju v poletnih mesecih raje ognejo. Verjetno tudi zaradi nesramnežev, ki se želijo izogniti parkirninam, ki so ponekod ob jezeru res precej visoke in sploh niso vezane na čas, in svoje avtomobile potisnejo v vsako luknjo, ki jo najdejo. Kako poteka promet mimo njih, jih ne zanima.

Na Bledu so se ravnanju arogantnežev, ki svoje avte parkirajo, kjer želijo, očitno odločili narediti konec. Na spletu smo opazili razpis, s katerim iščejo izvajalca, ki bo od 1. junija letos do konca drugega leta odvažal in hranil vozila. 


Prebivalci Bleda nam ne znajo povedati, da bi že kdaj prej pri njih imeli tako imenovanega pajka, specializirano vozilo za odvažanje nepravilno parkiranih vozil. To je potrdil tudi Matjaž Berčon z Občine Bled: »Do zdaj nismo imeli vzpostavljene te storitve.« Dodaja, da so se za ta korak odločili zaradi številnih kršitev parkiranja.

Stotak za odvoz

Računajo, da bodo v letu 2018, torej v polovici leta, imeli 15.000 evrov prihodkov in tudi odhodkov, saj se storitev odvoza pokrije s plačilom kršiteljev. Odvoz bo kršitelja stal 100 evrov, hramba vozila pa bo znašala pet evrov za vsak dan. To bo kršitelju zaračunal izbrani izvajalec v imenu in za račun občine ob prevzemu vozila: »Koliko pa bo za to storitev zaračunal občini, bo znano po odpiranju ponudb po tem razpisu, ki trenutno poteka. Cena izvajanja storitve ne sme biti višja, kot je določena, kvečjemu je lahko nižja. Torej se storitev v vsakem primeru pokriva sama in ne bo dodatno breme za občino, hkrati pa tudi iz tega naslova ne bo nekih posebnih dodatnih prihodkov.«

Z Občine Bled še pojasnjujejo, da bo redarstvo, lahko tudi policija, izdalo plačilni nalog za samo kršitev: »Npr. parkiranje v parku na zelenici je po občinskem odloku kaznovano z globo 100 evrov, za ostale kršitve, kot sta parkiranje na pločniku in na območju za pešce ipd., pa se uporabljajo kazni, kot so določene v zakonu o pravilih cestnega prometa in so različne …«

Rok za prijave na javni razpis se izteče 4. aprila 2018, isti dan pa bodo že odprli prispele ponudbe. 1. junija pa naj bi služba že delovala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije