VZNEMIRJENI KRAJANI?

»Gozdovi prepolni migrantov, psom se ponoči meša«, policija pa opozarja

V Beli krajini so v septembru prijeli 711 tujcev. Nekateri pravijo, da je preveč migrantov, drugi, da je preveč policije in vojske.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

NOVO MESTO – Policija je septembra zaznala upad števila nezakonitih prehodov meje. Kljub vsemu pa se je v prvih devetih mesecih letos v primerjavi z lani povečalo za 70,5 odstotka, kažejo podatki policije. Od 1. januarja so policisti na območju Slovenije obravnavali 11.786 nezakonitih prehodov meje. Število tujcev, zavrnjenih na meji, se je povečalo za 13,8 odstotka. V istem obdobju lani so zabeležili 6.911 nezakonitih prehodov meje. V letošnjih prvih devetih mesecih so najpogosteje obravnavali državljane Pakistana, Alžirije in Afganistana.


Psom se ponoči meša, pravi neznanec


Pri PU Novo mesto so pojasnili, »da policisti obvladujejo razmere na državni meji, dnevno izvajajo številne aktivnosti in odgovorno in požrtvovalno opravljajo zahtevno nalogo varovanja državne meje«. Nanje smo se obrnili po enem od čivkov o nevzdržnih razmerah v Beli krajini, ki ga je všečkal celo Evropski parlament.

»Včeraj sem se družila z domačini v Beli krajini. Nad razmerami, ki so mi jih opisovali sem zgrožena, a seveda to ne sme v javnost. Gozdovi so prepolni migrantov. Policija domačine opozarja, naj nikjer ne bodo sami. Sploh starejši! Psom se ponoči meša! Vlada pa čaka! Na kaj?« je zapisala neznana uporabnica na twitterju, podpisana z metkav.

Že kmalu po čivku se je oglasil domnevni Belokranjec in zapisal, da živi ob meji, kjer je »toliko policije in vojske, da se mi meša od njih in ne od migrantov. Je pa tukaj nekaj koristi. Bratranec in sosed sta dobila delo pri obmejni policiji, kar je pa tudi nekaj.«

FOTO: Mavric Pivk, Delo
FOTO: Mavric Pivk, Delo

Območje pregledujejo tudi z brezpilotnimi letalniki


Govorice o domnevno prepolnih gozdovih migrantov v Beli krajini smo preverili pri PU Novo mesto, kjer so nam povedali, da drame med domačini ne zaznavajo. »Policisti se odzovejo ob vsaki zaznavi tujcev in ob vsakem klicu občanov, ki tujce opazijo. Aktivnosti za izsleditev tujcev izvajajo tudi v zahtevnih vremenskih razmerah in na zahtevnih ter obširnih območjih. Policistom pomoč pri varovanju meje zagotavljajo tudi policisti drugih policijskih postaj z območja Policijske uprave Novo mesto, kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, vodniki službenih psov PP VSP Novo mesto, policisti SENDM, območje pregledujemo tudi z brezpilotnimi letalniki in s policijskih helikopterjem. Pri varovanju meje so policistom v pomoč tudi pripadniki Slovenske vojske in pomožni policisti. Dejstvo je, da se tujci izogibajo stikov z domačini in po nezakonitem prehodu meje večinoma pot nadaljujejo po manj naseljenih območjih in gozdovih,« nam je sporočila predstavnica za stike z javnostjo Alenka Drenik.


Doslej primerov nasilja niso obravnavali, v septembru prijeli 711 tujcev


V zadnjem daljšem obdobju pri PU Novo mesto niso obravnavali primerov, ko bi bili tujci do domačinov nasilni ali bi jih neposredno ogrožali. Policisti na terenu so v dnevnih stikih z ljudmi, ki živijo ob meji. »Z njimi odlično sodelujemo in ti nas redno obveščajo o pojavu sumljivih oseb in vozil«.

Do vključno 20. oktobra so policisti na območju Policijske uprave Novo mesto izsledili in prijeli 3.909 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, lani v vsem letu 3.484. Letos je bilo največ prijetih tujcev v mesecu avgustu (757) in septembru (711). V mesecu oktobru (do vključno 20. 10.) so policisti izsledili in prijeli 486 tujcev.


Policija svetuje ...


Policisti ob dnevnih stikih občanom svetujejo, da upoštevajo osnovne in splošno veljavne samozaščitne ukrepe, ki se nanašajo na varovanje premoženja, in sicer zapiranje in zaklepanje vrat stanovanjskih hiš ter drugih objektov, zaklepanje vozil itn.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije