ZABAVNA IN POUČNA PRIREDITEV

FOTO: Želi in mlatili so po starem

25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila kopico obiskovalcev.
Fotografija: Zmagovalci Janez Mir ter Ema Lančič (desno) in Anita Stramič FOTOGRAFIJE: Ludvik Kramberger
Odpri galerijo
Zmagovalci Janez Mir ter Ema Lančič (desno) in Anita Stramič FOTOGRAFIJE: Ludvik Kramberger

V času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici organizira že 25 let, nadvse hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, priredi žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev.

Vodja sodnikov je bil župan

Glavni akterji dogodka so vsekakor bili »delavci«, takšni ali drugačni.
Glavni akterji dogodka so vsekakor bili »delavci«, takšni ali drugačni.
To je ves čas spremljala Jürjovška pihalna godba, začela pa se je s pozdravnim nagovorom predsednice Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici Eme Lančič: »Naš namen je, da obiskovalcem prikažemo, kako so v preteklosti v potu znoja potekala kmečka opravila na žetvi pšenice. Obiskovalcem želimo obilo užitkov ob obujanju starih kmečkih običajev, tekmovalcem in žanjicam pa uspešen prikaz žetve.« Občinstvo in tekmovalce je pozdravil še župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki je bil tudi v vlogi vodje sodnikov, ki so ocenjevali tekmovanje koscev.

Franc Belšak je s svojim starim danfarjem prikazal mlatitev.
Franc Belšak je s svojim starim danfarjem prikazal mlatitev.
Tekmovanje, ki ga je vodil Peter Kirič, se je začelo s prikazom žetve s srpi. Žetev so prikazale žanjice Jožica Žajdela in Vera Mihalič iz DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici, Katarina Petrovič (DG Juršinci), Marija Tanacek, Zdenka Klobasa in Simona Jančar (DPŽ Gornja Radgona) ter Ana Bombek, Jožefa Kukovec in Nada Murko iz Društva kmetic Destrnik. Sledilo je tekmovanje koscev in pobiralk. Prvič se je na prireditvi v vihtenju srpov predstavila ekipa mladih žanjic članic Društva podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki je pod mentorstvom Edija Leskovarja pokazala, da znajo tudi mladi žeti.

Dobrote iz krušne peči

Po uradnem delu na njivi je bilo veselo pod stoletnimi drevesi v središču Stare Gore.
Po uradnem delu na njivi je bilo veselo pod stoletnimi drevesi v središču Stare Gore.
Za okrepčilo koscev in žanjic je na njivi skrbel gospodar Anton Klemenčič, ki je delavcem na njivi iz pütre ponujal hladno vodo iz 32 metrov globokega šolskega vodnjaka na Stari Gori. Po končani žetvi je, kot nekoč, odmevala pesem, ki so jo zapeli Lovrenški ljudski pevci. Po postavljenih razstavah ali jakecih, so se obiskovalci in žanjci odpravili pred gasilski dom, kjer so si najprej ogledali mlatitev pšenice s 100 let staro mlatilnico, ki jo je poganjala 150 let stara lokomobila, pedinal oziroma upravljal jo je njen lastnik in mašinist Franc Belšak. Tu so na prizorišču s cepci prikazali mlatitev Mlatiči iz Juršincev, ki jih vodi Anton Lajh. Prireditev se je nadaljevala z veselico, kjer je za dobro voljo skrbel Hišni ansambel Avsenik, organizator je poskrbel tudi za bogato kulinarično in drugo ponudbo. Članice DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici so obiskovalcem ponujale tudi svoje sveže, v krušni peči pečene kmečke dobrote, kvasenice, sirove pogače, ocvirkovke in prleške gibanice, ki so bile na prireditvi najbolj iskana kulinarična roba.

Polna soba pokalov

Najstarejša žanjica je Marija Tanacek iz Lastomercev pri Gornji Radgoni.
Najstarejša žanjica je Marija Tanacek iz Lastomercev pri Gornji Radgoni.
Marija Tanacek je bila z 79 leti najstarejša žanjica: »Sem med tistimi, ki so največkrat nastopale kot žanjica gostja. Povedati moram, da je sicer največkrat nastopala domačinka Jožica Žajdela iz DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici. Ker se vseskozi ukvarjam s kmetijstvom, mi je to nekakšna sprostitev. Zadovoljstvo mi je, da imam doma polno sobo pokalov in priznanj za osvojena prva, druga in tretja mesta. Vseli me, da so organizatorji opustili tekmovanje žanjic, tako da lahko sproščeno prikažemo, kako se žanje, kako se izdela pant in kako se poveže snop. Mislim, da imajo od prikaza žetve zdaj več gledalci, saj ni več tiste tekmovalne vihravosti.« Pridružil se ji je najstarejši udeleženec, 87-letni kosec ​Ignac Gojkošek iz Dražencev pri Ptuju: »Prireditve se kot kosec udeležujem že 18 let. Zame je to zabava in koristen izlet. Vesel sem, da me vsako leto z mojima pobiralkama Danico Janžekovič in Marijo Repič povabijo na to prireditev.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije