TURISTIČNA TRIBUNA

FOTO: Tako so Hrvati v Ljubljani prepričevali Slovence

Z ljubljanske plaže so Hrvati vabili Slovence na hrvaške; aprila bo na Lošinju ekstremna kolesarska tekma v spustu.
Fotografija: Ni šlo za neupoštevanje arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. FOTO: Turizem Mali Lošinj
Odpri galerijo
Ni šlo za neupoštevanje arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. FOTO: Turizem Mali Lošinj

Morda je bil konec prejšnjega tedna kdo malce presenečen, ko je po Ljubljanici zaplula hrvaška jadrnica – lošinjska pasara. A vendar ni šlo za neupoštevanje arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, ampak za predstavitev bogastev Lošinja, otoka, ki ga obišče največ Slovencev. Še zlasti so hoteli lošinjski turistični veljaki, ki so se zbrali na ljubljanski obali, pri Makalonci, Slovence povabiti na ekstremno kolesarsko tekmo v spustu Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinj. Ta bo od 19. do 22. aprila, gre pa za izjemno tekmo, edino v svetovnem pokalu s ciljem na obali, na rivi. Spust bo zelo zahteven, na predvideni stezi sta trenirala svetovna prvaka Loic Bruni in Miranda Miller.
Lošinj je otok z največ Slovenci. FOTO: arhiv Dela
Lošinj je otok z največ Slovenci. FOTO: arhiv Dela

Lošinj se promovira kot otok vitalnosti in aktivnega dopusta. Najnovejše raziskave kažejo, da raste delež ljudi, ki na otok prihajajo prav zaradi športnih aktivnosti, ki jih omogoča. Tako je ob zadnji anketi kar 35 odstotkov vprašanih povedalo, da je njihov osnovni motiv šport, rekreacija, zabava, prav toliko jih prihaja zaradi novih izkušenj in doživetij, preostali pa samo zaradi sonca in morja.

Zaradi tega pravzaprav niti ni čudno, da je Lošinj otok z največ slovenskimi gosti. "Lani so Slovenci ustvarili rekordno število prenočitev in upamo, da bo tako tudi v prihodnje," je povedala predstavnica Hrvaške turistične organizacije v Sloveniji Metka Bradetić, direktor Turistične organizacije mesta Mali Lošinj Dalibor Cvitković pa je dodal, da smo Slovenci posebno prisotni v obdobjih pred sezono in po njej, in to zato, ker smo radi aktivni in ker Lošinj tudi v tem času veliko ponuja.
Aprila se bodo na Lošinju pomerili kolesarji v spustu za svetovi pokal. FOTO: Turizem Mali Lošinj
Aprila se bodo na Lošinju pomerili kolesarji v spustu za svetovi pokal. FOTO: Turizem Mali Lošinj


Poleg zanimive športne ponudbe ima Lošinj zanimivo pomorsko dediščino in del te je bila tudi lošinjska pasara, ki je zaplula po Ljubljanici. Mali Lošinj je bil edino mesto na vzhodnem Jadranu, kjer so gradili jadrnice, ki so jih uporabljali tako za regate kot za izlete in ribolov. Iz teh jadrnic je potem nastala hrvaška tekmovalna jadrnica tipa L-5, ki jo je projektiral Lošinjec Anton Martinolić. Na osnovi starih fotografij, ki so prikazovale regate pasar v malološinjski luki, in s pomočjo originalnih načrtov so izdelali dve lošinjski tekmovalni regatni pasari. Ena od njiju je zaplula po Ljubljanici. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije