BARKOVLJANKA

FOTO: Poglejte si te izjemne prizore iz Tržaškega zaliva

Jubilejna regata je postregla z rekordno udeležbo.
Fotografija: 50. regata Barcolana FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
50. regata Barcolana FOTO: Tomi Lombar/Delo

TRST – To je regata vseh regat, največja na svetu, to je Barkovljanka. Tudi jubilejna 50. izvedba tega jadralskega spektakla v Tržaškem zalivu ni razočarala javnosti. Na njej je sodelovalo rekordnih 2688 bark, izjemne prizore na morju pa je z obale spremljalo več kot 300.000 ljudi.

Zmagala je italijanska jadrnica Spirit of Portopiccolo, ki je s časom 57 minut in štiri sekunde ubranila lansko zmago. Vidno vlogo so odigrali tudi slovenski jadralci, saj je bila druga posadka Tempus Fugit z Mitjo Kosmino, tretja pa je bila jadrnica Way of Life, nekdanja Maxi Jena, Gašperja Vinčeca.

50. Barkovljanka. FOTO: Tomi Lombar, Delo
50. Barkovljanka. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Slovenija je doslej dosegla pet samostojnih zmag; leta 1994 je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka z Mitjo Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last, leta 2009 pa je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.

Rekord s časom 56 minut in 13 sekund je še vedno v lasti jadrnice Esimit Europe 2, edine v zgodovini, ki je dosegla pet zaporednih zmag (2010–2014). Rekord je postavila leta 2010 na takratnem regatnem polju v dolžini 16,8 navtične milje. Povprečna hitrost vetra je bila 15 vozlov. Leto pozneje so sicer spremenili regatno polje, na katerem regata poteka vse do danes.

50. Barkovljanka. FOTO: Tomi Lombar, Delo
50. Barkovljanka. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Na prvi jih je bilo le 51

Že pol ure pred začetkom regate so se lahko organizatorji pohvalili s številko 2688 posadk, s čimer so izboljšali lansko rekordno udeležbo, ko je bila na več kot tri kilometre dolgi startni črti 2101 jadrnica. Barkovljanka v zadnjem obdobju pritegne vsako leto okrog 2000 jadrnic in je zelo prerasla začetne okvire. Leta 1969 je sodelovalo 51 jadrnic.

Regata nima zgolj tekmovalnega pomena in je tudi izvrstna priložnost za sklepanje poslov na okrog 50.000 m2 razstavnih površin, ko se v Trstu in okolici predstavi preko 1500 razstavljavcev, za obiskovalce pa vsako leto postavijo tudi stojnice in organizirajo veliko spremljevalnih prireditev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije