ŽIVALSKI PARK

FOTO: Družina skrbi za 250 živali

Kebetovi imajo blizu meje s Hrvaško Živalski park. Na jasi Živali so našli, kupili ali dobili iz veterinarske ambulante.
Fotografija: Ena od značilnosti parka je čim večje sobivanje. Fotografije: Roman Turnšek
Odpri galerijo
Ena od značilnosti parka je čim večje sobivanje. Fotografije: Roman Turnšek

DOBOVA – Toliko nevsakdanjih hišnih ljubljenčkov, kot jih lahko vidite pri družini Kebe v Selih pri Dobovi, boste težko srečali kje drugje v Sloveniji. Na ranču, skritem za hribom nad Dobovo v bližini slovensko-hrvaške meje, namreč živi okoli 250 živali. Kebetovi živijo zanje, saj drugače ne gre – in to že četrt stoletja, odkar so kupili zemljišče in odprli Živalski park Na jasi.
Takrat seveda še ni bilo 250 živalskih stanovalcev, ki imajo danes tu stalno bivališče: poleg najdenih ali kupljenih so prišli tudi iz veterinarske ambulante v Brežicah. Začetnik parka Janez Kebe je bil v brežiški ambulanti dolga leta veterinar, čas in praksa sta naredila svoje in med ljudmi je kmalu obveljalo, da je Kebe rešitev za vse njihove divje in prostoživeče težave. To se ni spremenilo niti potem, ko se je Janez upokojil; še vedno se odzove klicu na pomoč. »Pokoj pač ni ovira. Prej je bila poleg še služba, zdaj pa je več drugega dela. Kakor koli, dolgčas nam ni nikoli,« pravi.

Vodenje parka je od očeta prevzel sin Uroš.
Vodenje parka je od očeta prevzel sin Uroš.

Za vsako žival se trudijo zagotoviti čim bolj naravno okolje.
Za vsako žival se trudijo zagotoviti čim bolj naravno okolje.

Ranč je prevzel sin Uroš, a Janez je še vedno desna roka. Vsak par rok je še kako dobrodošel, saj dela zares nikoli ne zmanjka. Park, v katerem prevladujejo pernate živali, je zadnja tri leta odprt za javnost. Za večino obiskovalcev, še posebno za najmlajše, so največja zanimivost mladiči. Ti so vedno najbolj ljubki pri prvih korakih in spoznavanju sveta okoli njih. Denar za vzdrževanje dobijo z vstopninami in prostovoljnimi prispevki, zgolj z družinskim proračunom in iznajdljivostjo pač ne bi pokrili stroškov. Kebetovi sami doma pridelajo del krme, imajo zeliščni vrt, pridobili so si tudi status dopolnilne kmetijske dejavnosti.

Pri takšni vrsti in obsegu dela se je treba veliko usklajevati. Enkrat so na ranču vsi, drugič le nekateri in se menjajo. Na posestvu lahko tudi prespijo, za to je na voljo hiša. »Pogosto se zgodi, da ne moreš ali pa se ti ne da voziti domov v Dobovo, zato smo včasih več dni zapored tu,« pravi Uroš. Ranč ima tudi svojo maskoto, to je mini kobilico. Ta, kdo bi vedel zakaj, izmed vseh živalskih stanovalcem najbolj očara obiskovalce. Ogled parka je v poletnih mesecih mogoč vsak dan razen ob ponedeljkih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije