TURISTIČNA TRIBUNA

FOTO: 1500 jajc in čebela velikanka

Konec tedna v znamenju velike noči: v Veržeju odpirajo razstavo pirhov in velikonočnih iger, v Ljubljani se bo predstavilo 45 kmetij, v Vrbljenah pri Igu podirajo rekorde.
Fotografija: Prekmurci bodo cvrli langoše, nekakšne krompirjeve polpete. Fotografije: Primož Hieng
Odpri galerijo
Prekmurci bodo cvrli langoše, nekakšne krompirjeve polpete. Fotografije: Primož Hieng

V Puščenjakovi dvorani rokodelskega centra domače in umetnostne obrti v Veržeju bodo v petek, 23. marca, odprli jubilejno, 10. razstavo pirhov slovenskih pokrajin in velikonočnih iger. Na ogled bo do 2. aprila vsak dan od 9. do 17. ure, po 2. aprilu pa ob delavnikih od 9. do 15. ure in ob sobotah od 9. do 12. ure vse do 2. maja.

Podeželje v mestu bo tokrat v znamenju velike noči.
Podeželje v mestu bo tokrat v znamenju velike noči.

Z letom 2018 se začenja trinajsta sezona dogodkov Podeželje v mestu, ki so postali tradicionalni in vedno znova navdušijo s kulinariko, glasbo, plesom in vsem, kar odlikuje podeželsko tradicijo. Tako pravijo na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije in dodajajo, da začnejo v soboto, 24. marca, ko bo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani zaživelo Podeželje v mestu, tokrat v znamenju velike noči.

Na stojnicah bo med 8. in 14. uro na ogled in pokušino pestra ponudba mesnin, krušnih izdelkov, vin, sokov in zelenjave ter preostale ponudbe pridelkov in izdelkov 45 kmetij z območja celotne Slovenije. Kmetice in kmetje bodo predstavili svojo ponudbo ter kramljali z obiskovalci. Ob 10. uri se bo začel kulturni program. Godli bodo Stari prijatelji s Kicarja, posebni gostje Podeželja v mestu bodo Špajsni-flajsni muzikanti. To glasbeno skupino so ustanovili v Budimpešti živeči porabski Slovenci. Njihov program zajema stare porabske ljudske pesmi v slovenščini. O pomenu cvetne nedelje in velike noči bo spregovoril ljubljanski stolni prošt Jožef Lap.

Darja Modic iz TD Krim napoveduje rekordnih 1500 pirhov.
Darja Modic iz TD Krim napoveduje rekordnih 1500 pirhov.

Na delavnice izdelave cvetja iz krep papirja in velikonočnih butaric vabijo člani mladinske folklorne skupine Lintvar iz Dramelj, Slivnice in Šentjurja, v delavnico izdelave pastirskih piščali pa glasbenik Anton Petek iz Mozirja.

V sodelovanju z Balassijevim inštitutom, kulturnim centrom veleposlaništva Madžarske, bo tokrat posebno mesto namenjeno predstavitvi kmetov in rokodelcev madžarske manjšine v Prekmurju. Degustirali boste lahko odlično vino in sir ter se okrepčali z bogračem in langoši. Svoje lončarske spretnosti boste lahko preizkusili na lončarskem vretenu mojstra Csabe Horvátha iz Prekmurja.

Nekaj posebnega je zagotovo vsakoletna razstava, ki jo pripravljajo prizadevni člani Turističnega društva Krim iz Vrbljen pri Igu. Kot kaže, vsako leto podirajo rekorde in tako bo tudi letos. Kot je sporočila Darja Modic iz tega društva, so se letos odločili, da na razstavi predstavijo čebelo in čebelarske izdelke. »Pripravili in pobarvali smo že 1500 jajc v obliki čebel in izdelali veliko čebelo, ki je dolga 1,50 m. Na razstavi bodo s svojimi izdelki in pripomočki sodelovali tudi člani Čebelarskega društva Ig. Tako bomo po svoje proslavili 20. maj, svetovni dan čebel,« je še povedala Modičeva. Velikonočno razstavo, ki bo na ogled v gasilskem domu v Vrbljenah, bodo odprli v soboto, 24. marca, ob 16. uri – pirhe in vse drugo si boste lahko ogledali še do 20. ure –, v nedeljo pa bo razstava odprta od 13. do 19. ure. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije