POLITIČNE ZDRAHE

Fiasko Levice: Tomićeve so se hoteli znebiti, a jim ni uspelo

'Spitzenkandidatka' je stranki in evropski Levici povzročila kup škode. Jo bo Luka Mesec degradiral?
Fotografija: Voileta Tomič, kandidatka za evropsko poslanko. FOTO: A. S. H.
Odpri galerijo
Voileta Tomič, kandidatka za evropsko poslanko. FOTO: A. S. H.

LJUBLJANA – Volivci so na včerajšnjih evropskih volitvah pokazali ogledalo ne le kandidatom za evropske poslance, temveč tudi njihovim strankam. Kakšne spremembe so možne v notranjem političnem prostoru? Pogovarjali smo se s profesorjem z ljubljanske Filozofske fakultete in poznavalcem slovenske politike Gorazdom Kovačičem in ekonomistom in političnim analitikom Matejem Lahovnikom.

Stranka Levica, ki so ji javnomnenjske raziskave napovedovale en sedež v Evropskem parlamentu, je razočarano obstala pred vrati. Dosegla je boljši rezultat kot Desus in NSi, pa vendar ne dovolj za uvrstitev v parlament. Imeli so ‘spitzenkandidatko’ Violeto Tomić, ki ji preboj ni uspel. Bo zato degradirana v stranki, ki ji je povzročila blamažo?

Gorazd Kovačič: Govori se, da so Violeto Tomić dali na prvo mesto zato, da bi jo poslali v Bruselj in bi se je tu znebili. Večkrat dela verbalne ekscese, ki polarizirajo javnost, strokovno pa je šibka. Če je bil motiv stranke res to, je bil to slab pristop k volitvam. Levica bi morala iti bolj na polno, z močnim kandidatom. Jasno je, da Luke Meseca niso mogli uporabiti za to vlogo, saj bi bili potem oslabljeni v domači politiki. A v parlamentu in zunaj njega imajo več drugih močnih članov.

Violeta Tomić je bila nerodna na soočenjih doma in v tujini. Zatem jo je Levica za posamezna soočenja zamenjala z drugimi kandidati, toda kot evropske spitzenkandidatke je ni mogla povsem umakniti. Verjetno imajo težavo z njo tudi zato, ker je spretna v frakcijskih bojih. Na ta način je tudi postala spitzenkandidatka, izkoristila je, da so v evropski levici številni sprti med seboj. Podobno je pred nekaj leti čez noč postala predsednica TRS, ko je izkoristila frakcijski boj med mladimi in starejšimi. Ima torej smisel za politično preživetje v stranki, toda za Levico so te volitve nauk, da so dobre kadrovske odločitve pomembne, saj s slabimi program ne pride do izraza.


Matej Lahovnik: Fiasko Levice je v veliki meri posledica nosilke liste. S skrajno nesimpatičnimi nastopi je izgubila del podpore, ki bi jo stranka sicer lahko dobila. Imeli so veliko smolo oziroma so narobe izbrali nosilca liste. Pričakujem, da bomo priča burni znotrajstrankarski razpravi. Pričakujem, da se bo njena politična teža in njen vpliv znotraj Levice zmanjšal in to lahko Mesec izkoristi za notranjo konsolidacijo stranke.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije