ZAUPANJE

Država ljudem neupravičeno pobrala pet milijonov?

Oškodovanih naj bi bilo več kot 1000, denar pa naj bi dobilo vrnjenih okoli 300.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – »Država se je na račun delavcev migrantov neupravičeno obogatila za skoraj 5 milijonov evrov. Grozljivo se mi zdi dejstvo, da so delavci zaupali v poslane izračune, saj so zaupali državnim organom. Zaradi visokih zneskov doplačil dohodnine, ki jih ljudje preprosto niso zmogli plačati, so sledili rubeži, ljudje so prodajali lastne domove, posesti, avtomobile, celo družine so razpadale. Če drugega ne, nas zanima, kam je šel denar, ki je bil zaplenjen neupravičeno in je tako moral pomeniti presežek v državnem proračunu. Se je namenil za skrajšanje čakalnih vrst, sprostitev varčevalnih ukrepov, s katerimi se vlada nekaj mesecev pred volitvami tako zelo hvali? In kakšni so občutki vlade, ko razporeja nakradena sredstva, denar ljudi, ki so ga težko pridelali?« To je vprašala Barbara Pregl Breznik, podpredsednica Sindikat delavcev migrantov Slovenije (SDMS).

Če so tožili, bodo dobili

Gre za to, da je nekaj več kot 100 delavcev od Finančne uprave RS (Furs), tako pišejo iz SDMS, prejelo vračilo nezakonito odmerjene in preplačane dohodnine. A odločb za samoprijave, pri katerih so delavci migranti izgubili svoje pravice do uveljavitve olajšav, je bilo izdanih več kot 1000. Prek odvetniških pisarn SDMS je pravno varstvo poiskalo le okoli 300 ljudi in ti so upravičeni do vračila. Mnogi, ki pa pravnega varstva niso poiskali, ker denimo niso zmogli stroškov sodnega postopka ali so zaupali v pravno državo in pravilno presojo uradov, ki delujejo v njej, pa ne.

Ostali brez tisočakov

»Zavedati se morate, da je lahko bila razlika pri enem davčnem zavezancu zaradi napačnega obračunavanja stroškov od 1000 do 3000 evrov, če sta v Avstriji zaposlena dva ali pa so delavci vlagali napovedi za več let, pa seveda toliko več,« pravijo odvetniki omenjenega sindikata. 

Stališče ministrstva za finance, da vrne denar le tistim, ki so svojo pravico iskali po sodni poti, preostalim pa ne, ostaja nespremenjeno. Na ministrstvo (in finančno upravo) smo naslovili vprašanja v povezavi s tem. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije