MINISTER

Dobili naj bi težko pričakovano ime

Ime ministra za kulturo želijo v SD najprej sporočiti premierju Šarcu.
Fotografija: V SD so si vzeli čas za iskanje novega ministra. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
V SD so si vzeli čas za iskanje novega ministra. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – V SD naj bi po pričakovanjih danes ali v četrtek razkrili svojega kandidata za ministra za kulturo. V stranki so namreč v minulem tednu že opravili pogovore s potencialnimi kandidati iz stroke in politike. Kot možen kandidat se omenja Zoran Poznič, direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, je v torek zvečer poročal Svet na Kanalu A. V stranki imena uradno niso želeli ne potrditi ne zanikati. Kot so pojasnili, želijo s predlogom za novega ministra najprej seznaniti predsednika vlade Marjana Šarca, javnosti pa naj bi ime posredovali danes ali v četrtek, ob imenih obeh novih sekretarjev.

Stroka ali politika?

Kot je v izjavi za medije konec minulega tedna povedal glavni tajnik SD Dejan Levanič, so ob iskanju novega ministra za kulturo po odstopu Dejana Prešička govorili tako z ljudmi iz stroke, ki veliko vedo o kulturi in imajo neka pričakovanja, kot tudi z različnimi politiki, ki obvladajo sam proces in vedo, kako bi lahko umirili razmere na ministrstvu za kulturo ter nadaljevali sedaj zastavljene projekte.

Pri SD navajajo, da si želijo izbrati najboljšo možno ekipo, ki bo prevzela vodenje kulturnega resorja, ob čemer ocenjujejo, da so bili na ministrstvu narejeni nekateri bistveni pozitivni premiki. Med drugim so bili v zadnjih štirih mesecih objavljeni nekateri razpisi, ki so bili dolga leta v predalih, z rebalansom proračuna pa je prvič po več letih več sredstev za kulturo. Prav tako so začeli več projektov, za katere menijo, da je zelo pomembno, da se nadaljujejo.

Očitki o zlorabi

Prešiček je Šarcu svoj odstop ponudil 27. januarja. Premier je njegov odstop sprejel, ob tem pa izrazil željo, da odideta tudi državna sekretarja na ministrstvu za kulturo. Na ministra Prešička so sicer leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar pa je zanikal. Po odstopu Prešička posle ministra za kulturo opravlja minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije